Любопитни факти за пчелите, които може би не знаете


Любопитни факти за пчелите, които може би не знаете
Снимка: iStock

Пчелите са изключително важни за човечеството, но малко от нас го осъзнават наистина. Ето някои много интересни факти за тях:

Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Интервалът е от 21 до 134 часа, при което температурата е от решаващо значение. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

За да пренесе един литър вода в кошера пчелата трябва да извърши от 17 000 до 20 000 полета.

Медовата гушка на пчелата побира около 84 мгр нектар.

За да преодолее разстояние от 1 километър на пчелата са необходими от 2 до 40 мгр мед. Това зависи от товара, който носи пчелата и от насрещния вятър.

Ориентацията на пчелите извън кошера не е неограничена. Колкото са по-възрастни, толкова по-голямо е разстоянието, от което могат да се завърнат в кошера. Но при разстояние от 4-4,5 км те загубват ориентация. Пчелите на 5-дневна възраст губят ориентация още при 100-метрово разстояние.

Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С.

Младите пчели извършват очистителното облитане от 6 до 9 дни след излюпването им. Тогава те разпознават и кошера си. Когато при определени условия теглото на изпражненията им достигне 20-25% от собственото им тегло, те могат да се облетят и на 3-дневна възраст.

Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око.

Пчелите не повреждат кората на узряващите плодове. Те смучат сладък сок от плодовете само когато кората им е повредена от оси, мравки, стършели и други насекоми.

Пчелите са използвани за доказване на мнима смърт при човека. Те не жилят мъртвите, но ако бъдат принудени след ужилването по трупа (при истинска смърт) не се наблюдава кожна реакция – зачервяване или оток.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама