Любопитни факти за померана


Любопитни факти за померана
Снимка: iStock

Знаете ли, че всъщност помераните в миналото съвсем не са били толкова компактни колкото днес? Те всъщност произхождат от големи шпицоподобни, работни кучета от арктическите региони, наречени Wolfspitz (Вълчи шпиц), като са ги използвали за теглене на шейни. По-късно това име е съкратено само на Шпиц, което в буквален превод от немски означава "остър връх", заради острата муцунка на тези кучета.

Смята се, че произхождат от регион в Европа известен като Померанския регион, който обхваща част от Германия и Полша, по протежение на Балтийско море. Има мнения, че произхождат от съвсем друго място, а само носят името на този регион, но поради липсата на конкретна документация, този факт все още не е доказан.

През 18 век кралица Виктория е била горд собственик на куче от тази порода и именно тя е допринесла за увеличаване популярността на помераните не само в обединеното кралство, но и в чужбина. Тя е отговорна за днешните размери на тези кученца, защото е внасяла померани от чужбина с по-малки размери, с които е кръстосвала своите кучета и така е постигнала желаните резултати - малко и компактно куче.

Най-бързо бягане на 10 м на задни крака - 6.56 секунди.

Най-бързо бягане на 5 м на предни крака - 7.76 секунди.

И двата рекорда са поставени през 2014 година, но вторият вече е подобрен от друго куче.

Помераните имат изключително разнообразие от цветове на козината и се срещат в почти всички разцветки. А друг интересен факт е, че след като сменят бебешкия пух, козината придобива съвсем различен цвят. Много собственици на померани се притесняват от смяната на цвета на космената покривка, но за тази порода това е напълно нормален процес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама