Луната влияе на съня ни


Луната влияе на съня ни
Снимка: iStock

Сънят е едно от най-важните неща, на които дължим да сме хората, човеци, но в днешния забързан свят милиони хора не се наспиват добре. Някои от нещата, които ни пречат, са очевидни. Други – не чак толкова. Те са мистериозни и оспорвани, макар и хилядолетия наред да не са позволявали на хората да се наспят нормално.

В този конкретен случай става дума за Луната и нейните цикли, които учените изучават открай време, за да разберат техния потенциален ефект върху човешкия сън. Резултатите от подобни анализи обаче са често непоследователни.

В ново изследване, което според специалистите е най-голямото от този тип, екип от учени наблюдава съня на над 850 мъже и жени, в Упсала, Швеция в продължение на няколко години и с помощта на полисомнографиски измервания определя неговото начало, продължителност и качество в рамките на конкретни нощи, представляващи различните фази на луната.

Идеята е, че колкото по-ярка става Луната, толкова по-сериозно ще бъде засегнат човешкия сън, тъй като цяло сме свикнали да спим в пълна тъмнина. Някои проучвания успяват успешно да докажат тази теория, но други – не.

В новото проучване резултатите, изглежда, потвърждават, че фазите на луната в действителност имат съществено и забележимо влияние върху човешкия сън, но интересното в случая е, че при всеки е различно.

„Открихме, че сънят на мъжете, изследван при растяща Луна, е по-малко ефективен и че те прекарват повече периоди на будност след началото на съня в сравнение с този, измерен при намаляваща Луна.“ - казва д-р Кристиян Бенедикт, невролог при университета Упсала - В сравнение с тях жените като цяло изглеждат незасегнати от лунните цикли.

Това обаче не означава, че жените не се влияят от фазите. Учените установяват, че те спят средно 12 минути по-малко в нощите на растяща Луна в сравнение с тези на намаляваща. При същите обстоятелства мъжете спят средно 20 минути по-малко и освен това имат 3,4% по-ниска ефективност на съня, повече периоди на будност и по-големи смущения в етапите на съня.

Поради факта, че изследването е наблюдателно, специалистите не смятат, че в случая не може да се говори за причинно-следствена връзка. Т.е. със сигурност нещо влияе върху качеството на съня и то съвпада с лунните цикли, просто е много трудно да разберем какво е то точно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама