Матуратори за мед – задължителен елемент от успешното развитие на „меден бизнес“


Матуратори за мед – задължителен елемент от успешното развитие на „меден бизнес“
Снимка: PollyDot / Pixabay

Съвременните матуратори за мед представляват съдове, чието дъно е равно. Те се използват при отглеждането на пчели и са неразделна част от технологичната окомплектовка. Важно е да се закупя с добро качество, за да е употребата им продължителна и продуктивна. На пазара могат да се открият с различна вместимост, която следва да се избере с оглед мащаба на развивания бизнес.

Що е то матуратор за мед

За много хора понятието „матуратор за мед“ не им говори нещо. Начинаещите в отглеждане на пчели може и да срещнат трудности, търсейки категорична дефиниция за този технологичен компонент. Полезно е да знаете, че това е съд, в който се съхранява течното злато, след като той е бил центрофугиран.

Освен складиране, матураторът изпълнява и филтриращи функции, което го прави неизменна част от инвентара за добива на медената течност. Целта е да се осъществи отделяне на най-малките частици, които не са успели да се задържат от филтъра.

Какви видове има

Търговската мрежа предлага на вниманието на потребителя матуратори за мед от пластмаса и от неръждаема стомана. И двата варианта са удачни, стига да отговорят да отговарят нуждите на предприемача. При избор е важно да се вземат предвид неща като вместимост, дебелина на ламарината. Малките модели са снабдени с плоско дъно, докато по-големи разполагат с коничен завършек за перфектно източване на съда.

Изборът на матуратор за мед трябва да бъде съобразен с това колко кошера отглежда пчеларят. Ако става дума само за 2-3, то тогава модел с капацитет от 50 кг би бил напълно достатъчен. Друго предимство на съда е, че е много удобен за директни продажби на (наливен мед). За да се постигне висока стабилност при използването на матуратора за мед, е отличен вариант да се подсигури със специална стойка в подходящите размери.

Как се почиства

Освен да купим матуратор за мед, трябва и да го стопанисваме правилно. Какво обаче включва това? Редно е да се запознаем с инструкциите, свързани с неговата експлоатация, както и да го почистваме през определен интервал от време. Последното се осъществява посредством препарат за миене на съдове, гъба и хладка вода.

Провежда се външно и вътрешно измиване, а след това се избърсва с чиста кърпа. Отговорното боравене с уреда е предпоставка за неговата продължителна работа и отличен външен вид. Ако сме небрежни и не обръщаме внимание на детайла при почистването или използването, вероятността да възникнат технически проблеми е голяма.

Печеливш ли е бизнесът с пчели

Стане ли дума за бизнес с пчели, мненията са разностранни. Има хора, които го определят като печеливш, а други го намират по-скоро за рисковано начинание, което подлага под съмнение стабилните приходи. За да се развиваме в този професионален сектор по успешен начин, трябва да:

  • имаме напредничава мисъл и да познаваме добре модерните технологии – научните познания, свързани с пчелите, също е добре да бъдат част от нашия бизнес план;
  • при една добра стратегия, шансът да сме успешни в отглеждането на пчели е съществен – закупуването на съвременно оборудване (в това число и матуратор за мед) се определя като фундамент за постигането на предприемаческите ни цели;
  • друга водеща предпоставка е правилният избор на парцела, където ще отглеждаме пчелните семейства – желателно е мястото да е близо до естествен водоем, да не е в съседство с други кошери, както и да не е в обхвата на вредните отпадъчни вещества е резултат на производствена дейност;
  • финансиране – освен със собствен капитал, можем да започнем медения бизнес и с помощта на Национално подпомагане. За целта е необходимо да имаме вече установено стопанство, което да включва поне 20 пчелни семейства. След това се прави оценка на предстоящата инвестиция, като тук се взимат под внимание разходите, свързани със закупуването на кошери, рамки, инвентар и не на последно място – матуратори за мед.

За търсещите субсидиране от държавата е полезно да знаят, че трябва да се следват установените регламенти, за да се постигне пълноценно усвояване на отпуснатите средства.

Какво трябва да направим, за да е успешен

В основата на успеха при бизнеса с пчели стои доброто познаване на материята. Добивът на „течното злато“ не бива да се възприема само като търговия – много хора го определят като благородна дейност, която носи материални блага, но и обогатява душевно.

Също така, от изключителна важност е да се набави и модерна технология, която да обслужва нашите бизнес идеи по безупречен начин. Матураторите за мед са сред водещите придобивки, с които производственият процес ще протича гладко. Други важни придобивки са хранилките и поилките за пчели, инвентарът за добив на прополис, кошерите, восъчните основи и др.

Интересни факти за пчелите

За да могат да произведат около 500 грама мед, около 1000 пчели трябва да облетат няколко милиона цвята и преминават разстояние, равняващо се на четири пъти обиколката на земното кълбо. Впечатляващо, нали? Този факт говори колко ценни са всъщност пчелите – тяхната роля за екосистемата и човечеството е безценна, затова и е важно да се грижим за популацията им.

Само женските могат да произвеждат мед, а мъжките „търтеите“ умират след оплождането. Пчелата майка е два пъти по-голяма от работничките и само тя снася яйца, тъй като е достигнала полова зрялост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама