Места за посещение и релакс в Банско


Места за посещение и релакс в Банско
Снимка: iStock

Банско е любимо място за почивка за българските и чуждестранните туристи. Курортът предлага разнообразни възможности за спорт, спа и забавления през всички сезони на годината. В района освен това има значителен брой културно-исторически обекти, а банскалии са гостоприемни хора и пазители на българските традиции.

Голяма част от забележителностите в Банско са свързани с богатата история на възрожденското градче и региона. Родно място на редица бележити българи, тук посетителите могат да видят техните бащини домове и артефакти от славната им история.

Банско е градът на автора на “История славянобългарска” Паисий Хилендарски. Днес до родния му дом , който е превърнат в музей, се издига паметник на българския будител. За великото дело на Хилендарския монах разказва едноименният духовно-исторически център.

Единствено в къщата-музей може да се види точното копие на килията на Паисий Хилендарски от Атон. Вътре са възстановени масата, на която монахът е написал своята паметна книга, както и иконостаса, леглото и скривалището на Паисий. Направен е макет на параклиса “Свети Иван Рилски”, има късче земя от Хилендарския манастир, снимки и предмети, свързани със славната българска история.

Банско е роден град на редица бележити българи, сред които са Неофит Рилски, Никола Вапцаров и Тома Вишанов - Молера. Туристите могат да разгледат техните родни домове и да посетят съхранените - Валяновата и Радоновата възрожденски къщи, за да видят как са живели хората от Банско през последните векове.

За историята на региона разказват още археологическият комплекс „Свети Никола“ и античната крепост „Ситан Кале“. Гостите на Банско са привлечени също така от манастирите и църквите в региона.

Уникалността на Банско се дължи на съчетанието на традиции, неповторими природни дадености и модерни условия за релакс. Съвременният курорт, който е разположен на територията на природния парк „Пирин“, предоставя отлични условия за пълноценна почивка през четирите годишни сезона. Почитателите на планината тук имат възможност за преходи през топлите месеци на годината и за активен спорт на ски пистите през зимата. Не по-малко притегателни са изключителните природни забележителности, каквато е Байкушевата мура, например. Едно от най-старите европейски дървета впечатлява със своите над 1300 години. Мурата е висока към 26 метра, а диаметърът й е близо два и половина метра.

Край Банско е вторият по височина връх у нас след Мусала. Вихрен се извисява на 2914 метра и привлича алпинисти от много държави.

В Пирин са още върховете Тодорка и Муратов, а подходящите за планински преходи маршрути са с различна трудност и продължителност, преминавайки през поредица от релефни образувания и красиви природни гледки. Тук са Бъндеришките езера, Драгостиновият чарк, седловината Кончето, Парка на танцуващите мечки и още много забележителности.

Банско държи водеща позиция сред най-желаните курорти за релакс у нас. Лидер сред местата за отдих е луксозният хотел Лъки Банско. Модерният СПА-център в комплекса разполага с пълен набор от аква възможности, процедури и екип от специалисти. На разположение на гостите на петзвездния апартхотел Лъки Банско Спа & Релакс са открити и закрити басейни, солна стая, джакузита, сауни, множество аква терапии и възстановителни процедури.

Снимка: Лъки Банско

Провеждат се курсове за отслабване и детокс, разкрасителни и подмладяващи процедури, предлагат се лечебни практики за природосъобразна почивка.

Снимка: Лъки Банско

Хотелът е предпочитано място за семейни ваканции, фирмени събирания, тиймбилдинги, форуми и семинари, както и международни езикови детски лагери. Оттук тръгват организирани планински преходи и екскурзии до забележителностите в региона. За отличната почивка в Лъки Банско гарантират детските кътове, наличните ескейп стаи и оборудваните компютърни зали, които са любими места за малките палавници.

Снимка: Лъки Банско

Големите могат да отдъхнат пълноценно в приятната атмосфера на няколкото ресторанта в комплекса, където се сервира традиционна българска кухня и най-добрите световни специалитети.

Изискани коктейли, закуски и десерти предлага лоби бара. В залите за отдих може да се практикуват йога, танци, лечебна гимнастика, а в откритите зони различни видове спорт, планинско колоездене, конна езда, риболов и екскурзии в планината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама