Могат ли спомените и носталгията да намалят болката


Могат ли спомените и носталгията да намалят болката
Снимка: jarmoluk / Pixabay

Някои спомени ни преследват през целия ни живот. Част от тях ни карат да се усмихваме, а други ни натъжават.

Интересен факт е, че носталгията може да подобри благосъстоянието и физическия комфорт, като освен това намалява и възприятието за болка.

Ново изследване, проведено от учени от Китайската академия на науките, се опитва да разплете тази мистерия посредством един наистина горчиво-сладък експеримент. Специалистите показват на 34 доброволци снимки, които имат за цел да предизвикат носталгични чувства и наблюдават мозъчната им активност с помощта на функционална магнитно-резонансна томография.

Групата разглежда и неносталгични снимки, които изпълняват ролята на контролни фотография. На тях има обекти и сцени от съвременния живот и не извикват спомени от детството.

По време на експеримента доброволците са изложени и на термосензорно устройство, което оказва усещането за болезнена топлина в предмишницата им.

Снимките, извикващи спомени от детството, облекчават малко или много физическата болка.

Участниците оценяват нивото ѝ като по-ниско, когато гледат носталгични снимки, отколкото когато разглеждат съвременните фотографии.

Ефектът е най-силно изразен, когато топлинното устройство е нагласено да оказва най-ниско ниво на болка.

Носталгията, изглежда, престава да действа като обезболяващо, когато топлинният симулатор работи на най-високата степен.

Екипът смята, че това най-вероятно се дължи на факта, че носталгичните чувства траят по-дълго, когато болката е по-ниска, или защото острата болка ангажира повече когнитивни ресурси и редуцира аналгетичните ефекти на носталгията. След като участниците оценяват снимките по отношение на нивото на носталгия, което предизвикват, се оказва, че най-носталгичните сред тях имат най-силен обезболяващ ефект.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама