Морска или готварска сол: Коя е по-полезна?


Морска или готварска сол: Коя е по-полезна?
Снимка: iStock

Вероятно сте обмисляли вида сол, който използвате у дома – особено дали избирате морска, или класическа готварска сол. По-малко обработени от традиционната трапезна сол, морската и хималайската сол запазват повече от първоначалното си минерално съдържание, като магнезий и калий. Но дали следите от минерали и елементи означават, че морската сол е по-здравословна? Оказва се, че не.

Морската сол и готварската сол имат една и съща хранителна стойност, според клиниката Mayo. Както морската, така и готварската могат да се похвалят с еднакво количество натрий.

Вижте още: Масло от дафинов лист: Лек за десетки болести, ето как да си го направите

Според проучване, публикувано в Environmental Science and Technology Journal, морската сол има една идея повече следи от минерали. Но в много случаи има и микрочастици пластмаса, „благодарение“ на пластмасовите торбички и други отпадъци във водните пътища.

Произведена в солни мини, традиционната готварска сол е по-обработена от морската. Това означава, че е лишена от естествени минерали, но пък от 20-те години на миналия век производителите добавят йод към обработената сол. Това е важен минерал за поддържане на щитовидната жлеза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама