Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете сол


Какво се случва с тялото, когато спрете да ядете сол
Снимка: iStock/Guliver

Намирането на храна без захар или сол е невероятно предизвикателство. Така че не е изненадващо, че ядем дневната си норма още по време на закуска. Според препоръките на Световната здравна организация жените трябва да ядат до 6 чаени лъжички захар на ден, а мъжете — до 9. Реалността е, че средностатистическият американец изяжда 17 чаени лъжички захар всеки ден, а европеецът - 12. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако решите да намалите консумацията на захар и сол.

Главоболието изчезва

Добра новина за хората, страдащи от мигрена - диета с ниско съдържание на сол може да намали броя и тежестта на мигрените. Проучванията показват, че намаляването на консумацията на сол води до превенция на главоболието.

Без подуване

Подуването има много причини. Една от тях е солената храна. Храните с високо съдържание на сол допринасят за задържането на вода. Клетките на тялото абсорбират цялата излишна вода, която могат да получат. И така, в крайна сметка изглеждаме по-пълни, подпухнали и страдаме от подуване на корема. Но ако ядем по-малко сол, проблемът ще изчезне.

Физическата сила намалява

Изглежда, че диетите с ниско съдържание на сол имат своите недостатъци. Според проучване яденето на солени ядки може да бъде доста полезно за маратонци. В изследването са участвали 2 групи спортисти. Първата група пиела напитки с 12 солени хапчета, а други пили същата напитка с празни хапчета. И така, участниците, които са приемали сол, са завършили средно с 26 минути по-бързо.

По-ниско кръвно налягане

Световната здравна организация препоръчва да се ядат по-малко от 5 грама сол на ден, за да се нормализира кръвното налягане. Работата е там, че солта е причината за задържането на вода. Хората, които ядат твърде много сол, имат излишна вода в тялото, което създава натиск върху кръвоносните съдове, повишавайки кръвното налягане.

По-малък риск от болести

Намаляването на захарта и солта предотвратява развитието на диабет тип 2 и сърдечно-съдови проблеми. Доказано е, че излишъкът от натрий насърчава хипертрофия на лявата камера, както и фиброза (удебеляване) в сърцето и артериите. За да се сведе до минимум рискът от сърдечна недостатъчност или инсулт, трябва да намалите солта.

Спите по-добре

Хората, които обичат солено, спят по-зле. Учените откриха, че хората, които ядат много сол, прекарват по-малко време в дълбок сън. Това е фазата на съня, от която се нуждаем, за да възстановим силата си, да поддържаме метаболизма си и да поддържаме здрава имунна система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама