Музеят Ермитаж в Амстердам сменя името си заради Русия


Музеят Ермитаж в Амстердам сменя името си заради Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Музеят Ермитаж в Амстердам променя името си, след като миналата година прекъсна връзките си с Ермитажа в Санкт Петербург след руската инвазия в Украйна, съобщават ДПА и Асошиейтед прес, позовавайки се на директорката Анабел Бирни.

От първи септември амстердамският Ермитаж ще се нарича H'ART.

В бъдеще музеят ще работи с трима международни партньори: Британския музей в Лондон, Центъра "Помпиду" в Париж и Музея за американско изкуство "Смитсониън" във Вашингтон.

Откриха планета, която е по-гореща от Слънцето

След прекратяване на връзките с Ермитажа в Русия, музеят в Амстердам среща трудности, тъй като няма собствена колекция и досега е разчитал на голямата колекция в Санкт Петербург. От откриването му през 2009 г. в нидерландския Ермитаж са показани 30 изложби с предмети от руския музей.

След като Ермитажът в Амстердам преустанови връзките с Русия, на помощ се притекоха нидерландски музеи, които дадоха назаем най-добрите произведения на изкуството от своите колекции, включително картини на Рембранд, Вермеер и Ван Гог.

Директорката Анабел Бирни казва, че за преименувания музей ще последва "вълнуваща нова стъпка". По думите й съвместно с международните партньори са планирани големи художествени изложби, както и по-скромни задушевни презентации.

"Програмата на музея ще бъде многогласна и ще отразява времето, в което живеем", отбелязва Бирни.

Първата голяма изложба в музея H'ART е планирана за средата на 2024 г. Тя ще бъде организирана в партньорство с Центъра "Помпиду" в Париж и ще включва творби на руския художник Василий Кандински, който става френски гражданин и умира във Франция през 1944 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама