На Петковден вярващи ще почетат баба Ванга в Рупите


На Петковден вярващи ще почетат баба Ванга в Рупите
Снимка: ПР

На 14-ти октомври Българската православна църква почита църковния празник на преподобната Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден. Света Петка е закрилница на децата. Народът вярва, че на Петковден е завършека на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. 

Вижте още: "Звезден" уикенд: Може да наблюдавате метеоритен поток от Драконоиди

Тогава е и храмовият празник на църквата "Света Петка Българска", която е построена по инициатива на Ванга през 1992 г. Две години по-късно храмът е признат и тържествено осветен от Неврокопския митрополит Натанаил.

Тази година за храмовия празник на църквата се очаква да се стекат хиляди хора в Рупите, на които пророчицата е помогнала. В нейна памет ще бъде направен и курбан.

"И тази година на терен от 230 декара очакваме да дойдат много хора, които са получили добрини от Ванга. На всички ще раздадем курбан без месо, защото сега са пости", заяви пред "България Днес" Иван Драмов, председател на фондация "Ванга".

Гостите на празника ще могат да видят и най-новите скулптури на твореца проф. Иван Славов. За първи път те бяха показани и осветени преди месеци. Вдъхновен от Ванга той прави композицията "Децата", която вече една година краси и одухотворява комплекса.

Вижте още: Много мъдра притча за обидата

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама