Най-честите грешки при приготвянето на ориз


Най-честите грешки при приготвянето на ориз
Снимка: iStock

Правилно приготвеният ориз е изключително вкусна и полезна храна, но ако допуснете грешка, може да постигнете точно обратния резултат. Ето кои са най-честите грешки при приготвянето на ориз:

Количество вода

Всеки вид ориз изисква различно количество вода, различна предварителна обработка, както и различно време на приготвяне. Така, например стандартният бял ориз се приготвя много по-бързо в сравнение с кафевия. Прибавяме и факта, че на пазара се предлага вече и инстантен ориз, който пък изисква минимално време на готвене. Най-добре е да следвате инструкциите на самата опаковка на ориза, който сте закупили.

Не изплаквате правилно

Повечето видове ориз изискват предварително изплакване с цел от зрънцата му да падне нишестето и те да не се слепват. Това става най-лесно като изсипете желаното от вас количество ориз в гевгрир, изплакнете го с течаща студена вода и го оставите за около 30 мин. да се отцеди. Когато приготвяте обаче любими ястия с ориз, които изискват ориза да е по-скоро слепен (като традиционната яхния от кюфтета с бял сос или пък италианското ризото), подобно действие не е необходимо.

ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ МЕТОД ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА ОРИЗ

Грешка при температурата на готвене

Независимо дали приготвяте ориз на фурна или на котлон, помнете че той трябва да се готви на високи градуси само в началото. После намалявате котлона/фурната, а след като вече е омекнал и полуготов, го оставяте за 5- 10 мин да си почива.

Съотношение вода и ориз

Не вярвайте на вече остарялото схващане, че съотношението ориз и вода трябва да е 1:3. Както казахме в самото начало, всичко зависи от сорта ориз, както и от това дали ще го запържвате предварително или само ще го варите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама