Това е най-добрият метод за готвене на ориз


Това е най-добрият метод за готвене на ориз
Снимка: iStock/Guliver

Обичате ли да си похапвате ориз? Може би той често присъства на трапезата ви? Ето една лоша и една добра новина в тази връзка!

Лошата е, че оризът съдържа арсен, но добрата е, че той може лесно да бъде сведен до минимум при правилното му варене.

След като са проверили експериментално как приготвянето се отразява на съдържанието на арсен в ориза, учени от университета на Шефилд установили, че предварителното му попарване отстранява 50-75% от канцерогенния химикал.

Препоръката за готвене на ориз е той да бъде поставен във вряла вода за 5 минути, след което да бъде изцеден, и чак тогава да бъде добавена студена вода и готвенето да завърши под капак на ниска температура.

По този начин се отстраняват до 74% от арсена от белия ориз и около 50% от кафявия и био варианта. Те се славят като по-здравословни, но арсенът се концентрира в люспата на зърното.

Арсенът е класифициран като канцероген от Първа група. Той се среща в редица минерали, обикновено в комбинация със сяра и метали, както и като кристал. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива (единствената форма с индустриално приложение).

Минимално количество от арсен е полезно за всички многоклетъчни организми. Ежедневно му поглъщане над необходимата доза обаче води до хронична арсенова интоксикация, която може да доведе до Алцхаймер, диабет или в крайна сметка смърт. Характерен е „балсамиращият“ ефект на арсеновата интоксикация, запазващ в идеално състояние трупа на починалия в продължение на години.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама