Най-чудотворните места на България, които се смятат за енергийни центрове на света (II част)


Най-чудотворните места на България, които се смятат за енергийни центрове на света (II част)
Снимка: facebook

Днес ви преставяме II част от поредицата ни за "Най-чудотворни места на България, които се смятат за енергийни центрове на света". В I част ви запознахме с уникалните истории на Белинташ -древното светилище на траките в сърцето на Родопите, Татул - светилището на боговете и Рупите.

Вижте още: Притча за възкресението от Петър Дънов

Днес ви предтставяме 3 места в България, които посещават хора от целия свят, за да потърсят спасение от различни болести.

1. Храмът в Златолист и Преподобна Стойна

Преподобна Стойна била известна и като духовната учителка на Ванга. Петричката пророчица неведнъж е  пращала болни да търсят изцеление на гроба ѝ. Тя е живяла в с. Златолист, ПетричкоБаба Ванга е идвала в Златолист, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето "Свети Георги" на него има вързани люлки и се смята, че който се полюлее на тях ще се излекува от болестите си.

Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава.  Когато на 7-годишна възраст Преподобна Стойна се разболява от шарка и ослепява. Тогава се появяват и нейните дарби да лекува и вижда в бъдещето.

В Златолист пророчицата пристигнала след опожаряване на родното й село и по заръка на самия свети Георги, както тя разказва. В храма "Свети Георги" има плоча точно пред олтара, на която се е молела Преподобна Стойна. Много от посетителите на църквата казват, че когато застанат върху нея имат усещането, че започват да летят във въздуха.

2. Сълзите на Леденика, които лекуват болести

Много хора са получили изцеление на боелстите си в езерцето на пещерата Леденика край Враца. Според местните жители то е вълшебно и изпълнява желанията на този, който потопи ръката си в ледените му води. Легендата разказва, че водата е от стеклите се сълзи на планината. Затова тя е вълшебна и лекува. Смята се, че пещерата е на приблизително 2 мил. години. Туристическата обиколка на пещерата трае около един час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните й галерии. По време на обиколката посетителите разглеждат 10 зали, като във всяка от тях има нещо уникално и интересно.

3. Гробът на Св. Иван Рилски

Св. Иван Рилски е признат за небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България. След смъртта на родителите си той дарява цялото си наследство на бедни и болни и постъпва като послушник в манастир, но по-късно го напуска. Прекарва 20 години от живота си в отшелничество и молитви към Бога. Контактувал само с дивите животни, които не го закачали. Хранел се само с треви и плодове. И до днес се вярва, че най-силното място за молитви и изцеление е гробът на свети Иван Рилски, намиращ се в малка пещера в близост до Рилския манастир, в която светецът прекарва седем години от живота си в молитви.

Между скалите, е обособен малък иконостас – миряните палят свещички за здраве и благоденствие.

Излиза се през дупка между скалите – едно изпитание, което на пръв поглед изглежда невъзможно за преодоляване. Според поверието оттам могат да се промушат само праведните. Друго пък гласи, че който премине, Бог му опрощава греховете.

Малко по-нагоре е Молитвената скала – мястото, където човек остава сам с Бог, за да се помоли от сърце.

Преди да си тръгнат, посетителите се измиват със светената вода от аязмото. И написват желанията си на листче. Около чешмичката в скалата са мушнати хиляди написани послания.

"Учениците обливаха нозете му с много сълзи, обвиха в плащаница свещеното му тяло и го положиха в дървен ковчег. И веднага узнаха навсякъде за смъртта на преподобния и всички се стичаха към гроба му да видят свръхестествено видение: тялото му изглеждаше като заспало и издаваше неизречено благоухание. Недъгавите се молеха, просеха изцеление и се радваха, като се освобождаваха от своите болести" - подробно се описва в Житията на българските светии.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама