Най-странните хранителни фобии


Най-странните хранителни фобии
Снимка: Istock

Храната, която ядем в ежедневието, е не само ключ към оцеляването ни, но е и важен елемент в общуването с другите. За някои хора обаче това е източник на големи страхове, които с времето прерастват във фобии.

Вижте още: Мирис или мириз - как се пише правилно?

Има много хора, които се страхуват да ядат определени храни или дори се паникьосват от самия процес на хранене. Въпреки че такива фобии обикновено са резултат от други психологически разстройства, те имат отделни имена.

Днес ви представяме най- необичайни фобии, свързани с храната:

Кибофобия

Генерализираният страх от храна е известен като кибофобия. Психолозите не го класифицират като хранително разстройство, а като вид тревожно разстройство, както повечето фобии. Страхът обикновено се развива, когато човек има неочаквано и неприятно преживяване с храна, например, когато се задави.

За да се справят със страха и да се убедят, че няма да имат подобно преживяване, хората с кибофобия разчитат изключително на "безопасни" храни, тоест храни, които не предизвикват силна реакция на страх у тях.

Лаханофобия

Всички майки се опитват да накарат децата си да ядат колкото се може повече зеленчуци, но хората, страдащи от лаканофобия изпитват ужас от тази храна.

Хората, страдащи от тази фобия, изпитват безпокойство дори когато само гледат зеленчуци. Те избягват рафтовете със зеленчуци в магазините и дори се въздържат да ги докосват. Тази фобия има няколко подвида в зависимост от вида на зеленчука, който предизвиква паническата реакция в тях.

Брумотактилофобия

Има хора, които не обичат да комбинират различни храни в една чиния. Брумотактилофобията, както се нарича тази фобия, е лека форма на обсесивно-компулсивно разстройство, докато други я приписват на сензорна свръхчувствителност.

Във всеки случай за тези хора яденето свършва в момента, в който грахът например докосне месото.

Вижте още: Куклата Барби празнува 65-ти рожден ден (СНИМКИ)

Магейрокофобия

Магейрокофобията е страх от готвене, който възниква въпреки факта, че на рационално ниво човек знае, че няма обективна опасност от приготвянето на храна.

Обикновено това е сложна фобия, съчетаваща страхове от излагане на високи температури, сервиране на храна на другите, експериментиране с кухненски прибори или рецепти и дори представяне на самото ястие.

Дейпнофобия

Дейпнофобията е страх от хранене в присъствието на други хора, както и от говорене по време на хранене.

Най-често това е скрита социална тревожност, която пречи на хората да се наслаждават на храната заедно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама