Направете това при среща с агресивно бездомно куче


Направете това при среща с агресивно бездомно куче
Снимка: iStock/Guliver

Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология, сподели пред РИА Новости съвети как да се избегне нападение от бездомни кучета.

Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това обикновено означава, че очаква да получи храна. Осъзнавайки, че очакванията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, казва Голубев.

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и обикновено този лай е без провокация от ваша страна. Първият признак на реална опасност е ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата, казва той.

Агресивното поведение може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци. Не забравяйте, че в такава ситуация не можете да обърнете гръб на кучето, казва експертът.

Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обясни Голубев.

Най-голяма опасност представляват глутниците кучета - те могат да атакуват на територията, която считат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете по запустели територии и строителни площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително, казва Голубев.

Според него, ако останете спокойни, не проявявайки никакъв страх или агресия, глутницата може да не ви обърне внимание.

Ако бездомните кучета започнат да лаят по минувач, той трябва да стои неподвижно, най-добре с гръб към дърво, стена, ограда, така че глутницата да не може да го заобиколи и да го събори. Кучетата лаят, обясни Голубев, демонстрирайки, че са недоволни от срещата с непознат на тяхна територия и се опитват да го прогонят. Те могат да атакуват, ако им се струва, че човекът заплашва живота им, а също така, ако водачът на глутницата реши, че може да засили авторитета си, като се справи с човека като с лесна плячка.

Вашето спасение е само в хладнокръвието. Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, никога не трябва да показвате страха си. Ако имате дете със себе си, не се опитвайте да го вземете на ръце: глутницата ще го приеме като проява на паника и сигнал за атака. Поставете детето до стена, дърво или ограда и го прикрийте от глутницата с тялото си. Останете на място, докато кучетата се успокоят. Когато загубят интерес към вас, започнете бавно да се отдалечавате, не издавайте силни звуци и в никакъв случай не им обръщайте гръб. Движете се бавно и плавно, докато не излезете от територията на глутницата, казва дресьорът.

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама