НЕ правете тази грешка при варене на картофи, за да не останат без витамини


НЕ правете тази грешка при варене на картофи, за да не останат без витамини
Снимка: iStock

Как е правилно да се варят картофите? В каква вода трябва да се поставят клубените: гореща или студена? Всичко това е много важно, ако искате да консумирате здравословно ястие, в което са запазени всички витамини.

Дори опитни домакини правят грешки при варене на картофите. На пръв поглед всичко изглежда много просто - трябва ви само тенджера, вода, картофи, сол, може би малко масло и подправки. Но оказва се, че това съвсем не е достатъчно.

Ако не се съобразите с някои на пръв поглед незначителни тънкости в процеса на варене на картофи, ястието ще се окаже, макар и вкусно, неособено полезно.

В каква се варят картофите - във вряща или студена

Този въпрос е един от първите, които педантичните домакини си задават. Но повечето домакини са свикнали да варят картофи, както ги е научила майка им или баба им и дори не се замислят дали това е правилно.

Най-често те обелват картофите, заливат ги със студена вода и се слагат на котлона да заврат, но това е грешка. Поради това се губят всички хранителни вещества и витамини, които се съдържат в здравите грудки.

Правилният подход в случая е да сложите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите едва когато омекнат.

 

Друга грешка е варенето на картофите прекалено дълго време. Ако сте решили да правите пюре, нарежете грудките на по-малки парченца – така ще намалите времето за топлинна обработка и ще запазите максимално хранителните вещества в тях.

Най-добрият вариант е да готвите картофите с кората - сварете грудките, без да ги белите. И не забравяйте да ги поставите във вряща вода, като я използвате в минимално количество, а не както при варенето на паста.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама