Що се отнася до кръстоцветните зеленчуци, броколите се считат за един от най-питателните. Богати на витамин С, те са известни със своите имуностимулиращи свойства, както и с витамин К, който е от решаващо значение за здравето на костите. Също така, те са богати на фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането. Доказано е също, че съдържат биоактивни съединения като глюкозинолати, сулфорафан и индол-3-карбинол, всички от които имат значителни здравословни ефекти. Но знаете ли, че всъщност може да губите всички тези ползи, ако допускате долните 5 грешки при приготвянето на броколи.
Грешка 1: Изхвърляне на стъблата
Често се случва хората да изхвърлят стъблата, но те са богати на фибри, витамин C и антиоксиданти. Според проучване, стъблата на броколите съдържат богат набор от хранителни вещества, сравними с розичките, включително високи нива на диетични фибри, витамини, минерали и фитонутриенти, което ги прави ценна, но често недоизползвана част от зеленчука. Всичко, което трябва да направите, е да обелите твърдия външен слой и да използвате крехката вътрешност в ястията си.
Още: Неизвестни странични ефекти на броколите, за които да внимавате
Грешка 2: Твърде рано нарязване преди готвене
Нарязването на броколи и слагането му да се готви веднага спира ензимната реакция, която образува сулфорафан, съединение за борба с рака. След нарязване се препоръчва да се остави да престои 10-15 минути преди готвене, за да се увеличат ползите му.
Грешка 3: Твърде дълго съхранение
Броколито губи хранителни вещества, когато се съхранява няколко дни. Според експерти, съхранението му за повече от 3-4 дни намалява съдържанието на витамин C и свежестта му. Затова се препоръчва да купувате по-малки количества и да го използвате рано за максимални ползи.
Още: Как да измиете броколите, така че да са чисти и безопасни за ядене
Грешка 4: Готвене без добавяне на мазнини или подправк
Твърди се, че мастноразтворимите хранителни вещества в броколите, като витамин К и някои антиоксиданти, се нуждаят от малко здравословни мазнини за по-добро усвояване. Следователно, готвенето им напълно без мазнини означава, че пропускате хранителните вещества. Винаги се препоръчва да добавите малко гхи/зехтин или подправки като синапено семе, чесън или куркума, за да засилите ползите.
Грешка 5: Преваряване до каша
Според експертите, прекалено дългото варене или готвене на пара на броколи извлича чувствителни към топлина хранителни вещества като витамин C, сулфорафан и антиоксиданти. Препоръчително е да се използва леко готвене на пара за 3-4 минути, за да се запази максимално хранителните вещества.
