Не си варете кафе с чешмяна вода, ето защо!


Не си варете кафе с чешмяна вода, ето защо!
Снимка: iStock

За да си приготвите кафе, най-вероятно бързо завъртате крана на чешмата и сипвате вода в кафеварката. Но това всъщност не е добра идея. Ето защо:

КАКВО ОЩЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ЛЕЩАТА

Промяната във вкуса на кафето се дължи на твърдостта на водата и на нейната киселинност (рН стойност). За да е вкусно кафето, е нужно водата да има твърдост от 5°dH до 9°dH и pH=7. Ако водата е много мека, кафето ще киселее. Приготвено с много твърда вода то ще нагарча.

Използването на минерална вода едва ли ще ви направите добра услуга, защото тя съдържа варовик, а той убива уханието на кафето. По-добре е да използвате филтрирана вода, защото е с понижен хлор и по-добър вкус. Това подчертава и аромата на кафето (а това се отнася и за другите напитки и ястия, приготвени с вода). Освен това филтрите абсорбират металите и редуцират варовиковите отлагания. Това прави кафето не само вкусно, а машината ти живее по-дълго с по-малко нужда да я почистваш.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама