Нередовният сън вреди на вниманието и креативността


Нередовният сън вреди на вниманието и креативността
Снимка: iStock/Guliver

За да стимулирате вниманието и креативността си, поддържайте редовен график на сън. Това предразполага към по-висока концентрация, по-добри идеи и по-успешно планиране. Тези, които пренебрегват съня, а след това „наваксват“ с повече, страдат от когнитивни затруднения по-късно. До такъв извод са стигнали изследователи, работили със студенти по интериорен дизайн.

„Когато трябва да завършат курсовите си работи, студентите се лишават от сън, след което компенсират с повече, след което повтарят всичко отначало.“— казва д-р Михаел Скулин (съавтор на изследването) — „Големите проекти, които изискват множество задачи и крайни срокове – много повече, отколкото ученето за тестове – изглежда допринасят за променливия график на сън.“

Колкото по-променлив е сънят от нощ до нощ, толкова по-влошени са когнитивните способности на студентите. Повечето от участниците в изследването са убедени, че спят с около 4 ч. повече през седмицата, отколкото в действителност. Да се лишавате от сън нощем, за да завършите проекта си, се вкоренява в културата на интериорния дизайнер и в други индустрии.

Проектите често са дълги, с крайни срокове, които висят седмици или месеци напред — обяснява д-р Елиз Кинг (водещи автор на изследването) — Стресът да жонглираш с няколко проекта едновременно, всеки с множество крайни срокове, е твърде вероятно да допринесе за това студентите да преминават през няколко дни с малко сън преди крайния срок, последвани от няколко дни с 10 или повече часа сън за компенсация.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама