Нездравословното хранене обостря лошото настроение


Нездравословното хранене обостря лошото настроение
Снимка: iStock/Guliver

Да посегнеш към утешителното лакомство, когато се чувстваш зле, не е добра идея, твърди ново изследване, проведено в Държавния университет на Пенсилвания, САЩ сред 131 жени в студентска възраст с нездравословни навици на хранене, но без специфични хранителни разстройства. Участничките отговарят на въпроси за настроението им през деня и учените откриват, че тези в лошо настроение, се чувстват още по-зле след нездравословно хранене. При положително настроението не е открита промяна заради вредното хранене.

КОЛКО КРАЧКИ НА ДЕН ДА ПРАВИМ, ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ

„Това, което знаем за настроението и хранителните навици, идва предимно от изследвания върху пациенти с хранителни разстройства.“ казва Кристин Херън от Университета на Пенсилвания.

„Искахме да изследваме жените във всекидневния им живот, за да разберем дали настроението им се променя преди или след въвличането им в нездравословни хранителни практики.“

Изследването е уникално с това, че оценява настроението и хранителните навици в ежедневна среда, което може да даде по-ясна картина за връзката между емоциите и храненето. То може да помогне за създаването на по-ефективни лечебни програми за хора, които имат проблеми с храненето и теглото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама