Никулден 2023: Поверия и традиции


Никулден 2023: Поверия и традиции
Снимка: iStock/Guliver

На 6 декември православната църква почита паметта на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на празничната трапеза на Никулден трябва да има риба с люспи, най-често шаран.

Вижте още: 3 вкусни рецепти за шаран

Голата риба без люспи предвещава бедност. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, няма да се радва на добро здраве през годината. Костите на рибата пък се събират и изгарят, както кокалите на гергьовското агне, закопават се в земята или се пускат във вода.

Освен за покровител на моряците свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие.

Вижте още: 18 оригинални пожелания за Никулден

Поверия

На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.

Поверие казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай за неговото застъпничество. С името на Свети Николай е свързано възникването на с.Черноморец. Допреди няколко десетилетия селото носеше името Свети Никола, прието от основателите му заради донесена от морето икона с лика на Чудотвореца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама