Няколко интересни факта, свързани с психологията на човек


Няколко интересни факта, свързани с психологията на човек
Снимка: Thinkstock

Има много интересни факти, свързани с човек, които понякога не можем да си обясним. Повечето от тях са свързани с нашата психологическа нагласа и разкриват интересни неща за мозъка ни. Вижте част от тях!

Ако обявите целите си на други, по-малко вероятно е да ги реализирате, защото губите мотивация, проучването потвърди.

Още през 1933. са извършени тестове, за да се докаже, че след обявяването на целите си публично, хората са по-малко склонни да си преследват, защото са загубили мотивацията си.

Повечето хора имат любима песен, защото я свързват с емоционално събитие в живота си.

Добре известно е, че музиката пряко засяга емоциите. Едно скорошно проучване установи, че обратното също е вярно- някои мелодии могат да ни напомнят за събития в миналото.

Музиката влияе на начина, по който възприемате света.

Ново проучване от Университета в Гронинген показа, че музиката има драматичен ефект върху възприятието. Проучването се фокусира върху способността на хората да "виждат" щастливи и тъжни лица, докато слушат различни музикални композиции. Слушането на особено щастлива или тъжна музика може дори да промени нашето възприятие на света.

Проучванията показват, че изразходването на пари за други хора носи повече щастие, отколкото да ги харчите за себе си.

Проучване на бизнес училище в Харвард установи, че хората са наистина по-щастливи, когато дават пари за подаръци за другите. Сякаш ни доставя удоволствие да видим другите щастливи и да знаем, че ние сме допринесли за тяхната радост.

Децата днес са по-склонни към стрес, а гимназистите показват същото ниво на тревожност като средна психиатрична пациентка през 1950.

КРАСИВИ И СПОКОЙНИ ПЛАЖОВЕ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Приблизително 49% от населението като цяло страда или е страдало от тревожност, депресия или злоупотреба с вещества. По-специално, има доказателства, че колективната човешка раса става все по-обезпокояваща с всяко десетилетие и има много обективни причини за това. Например, хората се движат по-малко, комуникират по-малко, сменят си работните места по-често, женят се по-рядко и живеят сами по-често.

Ако в обкръжението ви има повече щастливи хора, вие също ще станете по-щастливи.

Всички сме били в ситуация, в която се смели от сърце с някой, само защото има заразителен смях. Ново проучване показва, че стресът и щастието са заразни, и ако сме заобиколени с положителни хора и ние ще станем такива.

Хората на възраст между 18 и 33 години са най-уязвими от стреса. След 33 години, стрес нивата намаляват.

Според проучване, направено през 2012 година от Американската психологическа асоциация за стрес в Америка, хората на възраст между 18 и 33 най-много са засегнати от депресивни състояния и стрес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама