Ново изследване: Ето как лесно да подобрите паметта си


Ново изследване: Ето как лесно да подобрите паметта си
Снимка: iStock

Норвежки учени наблюдаваха мозъчната активност на група хората и установиха, че писането на ръка е много по-добро от писането на клавиатура, съобщава Medical Express.

Вижте още: Кърначе или карначе - как се пише правилно?

Напредъкът на дигиталните устройства доведе до пълното ликвидиране на тетрадките и моливите, а бележките в училищата и университетите по света все повече се пишат на компютри. Използването на клавиатура е препоръчително, тъй като често е по-бързо от писането на ръка.

Но според новото проучване писането на ръка значително подобрява паметта и активира повече части от мозъка.

За да разберат дали писането на ръка или на клавиатура води до по-голяма свързаност на мозъка, учени от Норвегия изследваха невронните мрежи, включени в двата метода на писане.

"Показахме, че при писане на ръка мозъчните връзки са много по-големи, отколкото при писане на клавиатура." Тази връзка в мозъка е от решаващо значение за запомнянето и създаването на нова информация, а оттам и за ученето", казва проф. Одри ван дер Меер, изследовател на мозъка в Норвежкия университет за наука и технологии и съавтор на изследването.

Учените събраха ЕЕГ данни от 36 студенти, които записали на тетрадка и компютър думи, които се появили на екрана.

ЕЕГ се прави с 256 малки сензора, пришити върху шапка, поставена на главата, и измерва електрическата активност в мозъка за пет секунди след всяко движение.

Свързаността на различните части на мозъка се увеличава при писане на ръка, но не и при писане на клавиатура.

Вижте още: Айрян или айран - как се пише правилно?

"Ние показахме, че има разлика в мозъчната активност при писане на ръка, защото участват и други сетива. За разлика от това, простото движение при писане на клавиатурата не стимулира мозъка толкова много", каза Ван дер Меер .

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама