Ново проучване: Хората, родени през 90-те, са с най-лошо психично здраве


Ново проучване: Хората, родени през 90-те, са с най-лошо психично здраве
Снимка: artbykleiton / Pixabay

Хората, родени през 90-те, имат по-лошо психично здраве от всяко предишно поколение, показа ново изследване, пише The Daily Mail.

Изследователи от университета в Сидни в Австралия са използвали проучвания, за да проследят психичното здраве на почти 30 000 възрастни в продължение на едно десетилетие.

Вижте още: Изчислете вашето щастливо число и разберете какво ви очаква през 2024

Те установиха, че най-младото поколение се справя най-зле, но също така, че техните емоционални проблеми показват малко или никакво подобрение в хода на проучването, за разлика от по-старите поколения.

"На първо място са виновни социалните мрежи, които според участниците ги карат да се чувстват като недостатъчно добри", заключава проучването.

От 2010 г. до 2020 г. изследователите са проследили хора, родени през всяко десетилетие, като се започне от 40-те години на миналия век и се стигне до 90-те години на миналия век. След това те сравняват психичното здраве на всяка група.

"Отдавна съществува подозрение, че поколението на 90-те са психически по-зле от предходните. Това е първият път, когато това се доказва", каза водещият автор на изследването д-р Ричард Морис.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете преди да си направите бяла татуировка

Доктор Питър Болдуин от Black Dogs Institute твърди, че технологията е до голяма степен виновна. Той обясни, че хората, родени през 80-те, са имали интернет, но родените през 90-те са имали и социални медии, което е довело със себе си „потоп“ от социални сравнения, които са много вредни за психичното здраве.

ова, което младите умове наистина искат да знаят, е "Достатъчно добър ли съм?" И ако отворите Instagram и видите 100 супермодела, спортисти и предприемачи, е много трудно да се състезавате с тях“, добави той.

Родените през 90-те излагат децата си на същото  пристрастяване към социалните медии.

Друго проучване установи, че само 90 секунди гледане на слаби, красиви тела в социалните мрежи може да влоши тежко психичното здраве на младите жени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама