Очакват се мощни слънчеви изригвания на 17 юли 2023


Очакват се мощни слънчеви изригвания на 17 юли 2023
Снимка: iStock

Руски учени предупреждават за силна слънчева активност днес, която може да попречи на късовълновите радиокомуникации на Земята, предаде "Ройтерс".

В неделя са регистрирани три изригвания на Слънцето.

Експерти от Института по приложна геофизика "Федоров" в Москва казват, че и днес са възможни подобни явления от най-високия клас X, както и протонни бури. Учените очакват това да създаде проблеми с късовълновите радиокомуникации.

Слънчевите изригвания се случват при взаимодействие на мощните магнитни полета в и около Слънцето. Според експертите на НАСА те могат да засегнат магнитното поле на Земята, да повредят сателити и комуникации.

През 2022 г. силна геомагнитна буря извади от строя 40 току-що изстреляни спътника на компанията "Спейс Екс", припомня Ройтерс.

В неделя са наблюдавани три слънчеви изригвания, съобщиха руските изследователите. По техни данни едното е продължило 14 минути и е било придружено от смущения в радиокомуникациите.

Вижте още: От "Спешна помощ" съветват какво да правим в големите жеги

Как магнитните бури влияят на здравето?

Влиянието на магнитните бури бива сравнявано с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Магнитните бури нарушават не само кръвообръщението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама