Откриват фотоизложба с родни звезди, позирали за мъжки списания


Откриват фотоизложба с родни звезди, позирали за мъжки списания
Снимка: Ивайло Станев-Álvarez

Барът се оказва като едно от най-социалните места, казва фотографът Ивайло Станев-Álvarez. Затова решава да покаже в столичен бар снимки на популярни личности, правени за някои от големите мъжки списания. В изложбата Red Point ще бъдат изложени общо 70 фотографии от днес до 19 май. Първоначално ще бъдат показани 48, а след това някои от тях ще бъдат подменяни, разказва фотографът.

"Иначе самият проект включва повече от 160 снимки, които ще бъдат публикувани в голям фотоалбум в края на лятото", допълва Станев. "Фотографиите, които представяме, са архивни принтове със сертификати, всяка от тях е разписана в лимитирана серия от по 150 копия", отбелязва още той.

Идеята

Ивайло Станев-Álvarez живее в Испания от седем години. Във Валенсия имат галерия и онлайн галерия. В експозицията показва кадри, заснети за десет години - от 2011 до 2021 година, докато работел за изданията Esquire, Playboy, Мaxim и Dali. Главният редактор на списанията е и собственик на бара и го поканил да направят нещо съвместно.

Идеята беше да извадим изкуството извън галерията и да показваме изкуството по по-интерес начин, казва Ивайло Станев. Избрали да покажат своя обща работа. "Тези снимки не са показвани досега. Това са проектокорици, сесии. Една сесия съдържа много кадри, но се селектират 10-12 снимки, които да се публикуват в списанието, а много добри неща остават. И решихме да покажем такива неща, които никой друг не е виждал, само аз и главният редактор", разказа фотографът.

Снимките са правени за българските издания на списанията, но са препечатвани в още 11 държави, сред които Австралия, Полша, Гърция, САЩ, Канада, Северна Македония, дори и в монголско издание, отбелязва той.

Лицата на изложбата

"В тази експозиция сме избрали по-портретни кадри на популярни личности, които сме снимали през годините. Вътре има актьори, модели, спортисти, доста разнообразна е. Има и жени, и мъже", казва фотографът. Сред тях са Катя от дует "Ритон", Ваня Джаферович, Кубрат Пулев, адреналинките Ками и Пепи, Калин Сърменов, Лиляна Станаилова, Румина Тасевска, Деян Донков, Диляна Попова, Нели и Сано, Славена Вътова, Александра Богданска.

Авторът

Ивайло Станев-Álvarez е фотограф, базиран във Валенсия, Испания, роден в България през 1976 година. Той открива страстта си към фотографията на 15 години. Неговото детство преминава в малката комунистическа страна, но с отварянето на границите, професията го отвежда в различни части на света - Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, където заснема множество комерсиални и документални проекти.

В началото на своята кариера той работи главно в областта на модната и рекламна фотография. Неговото име става разпознаваемо с работата му за някои от известните печатни марки с повече от 150 корици по целия свят - Esquire, Playboy, Maxim, FHM, Harper's Bazaar, Elegance, OK! Magazine, Dali Magazine, Go guide. Работил е в телевизионната и филмовата индустрия за кратко време, но любовта му към фотографията надделява. През 2017 година Magnum photo и thePrintspace го избират за един от финалистите на Magnum swap shop, конкурс, вдъхновен от Мартин Пар и Дейвид Хърн. През 2018 година той е един от авторите, удостоени с наградата Olympus Masters Europe с изложби в Прага, Лондон и Ню Йорк.

В началото на 2018 година той открива първата галерия Monochrome Hub VLC., където експонира и продава оригинална авторска фотография в лимитирани серии, представяща неговите фотографски търсения и проекти, както и иконични снимки, направени за печатните медии, с които е работил.

Ивайло Станев-Álvarez има 10 индивидуални изложби и 25 участия в общи изложби и проекти. През годините той работи с множество галерии и фото салони и печели редица фотографски награди и отличия. Негови произведения се притежават от голям брой колекционери и частни институции по света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама