Показват съвременно изкуство сред Египетските пирамиди (ВИДЕО)


Показват съвременно изкуство сред Египетските пирамиди (ВИДЕО)
Снимка: Стоп кадър

Международната изложба "Завинаги е сега" ("Forever is Now") се завърна на платото в Гиза след успеха на миналогодишното издание, което беше първата по рода си експозиция на съвременно изкуство, включваща и Египетските пирамиди, обяви компанията организатор Art D’Egypte.

"Завинаги е сега 2" представя дванадесет творци от различни точки на света. Сред тях е френският фотограф Джей Ар (JR) с инсталацията "Отвътре навън Гиза" - фотокабина с формата на пирамида, в която всеки участник ще получи чернобяла снимка. Портретите ще бъдат поставени на билбордове пред пирамидите като ефимерни послания на фона на древните монументи.

Италианският артист Емилио Феро е сътворил "Портал от светлина". Творбата, вдъхновена от два древноегипетски папируса - "Книга на мъртвите" и "Амдуат" или "Записи от скритата зала", разглежда темата за границата между света на живите и на мъртвите.

"Пазители на извора" на Мохамед ал Фарадж от Саудитска Арабия е част от поредицата "Жаждата", която изследва свързаността на хората с водата и въздуха. В инсталацията са използвани ръждясали тръби от пресъхнали извори в египетски земеделски стопанства.

Зейнаб ал Хашеми от Обединените арабски емирства е изградила незавършен обелиск ("Unfinished Obelisk "Camoulflage"), египтянката Терез Антоан е създала "Пантеон от божества", а британо-американската скулпторка Натали Кларк е вдъхновена от "Духа на Хатор".

"Чрез съпреживяване на изкуство в публичното пространство, изложбата обрисува бъдеще, свързано с дълбоко познаване на миналото, показвайки, че няма идея за бъдещето без историята, а времето не съществува без настоящето", посочват организаторите.

"Завинаги е сега 2" ще продължи до 30 ноември.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама