Ползи от разходките сред природата


Ползи от разходките сред природата
Снимка: iStock

Природата винаги е била едно от най-приятните и спокойни места, където да се разходите. Зарежда ви с много енергия и настроение.

Представяме ви и основните ползи от разходките сред природата.

Упражнение

Най-очевидната полза от разходката в гората е прекрасният начин човек да тренира тялото си и то без стрес. Имайте предвид, че в гората може да правим много неща, освен да се разхождаме. В достатъчно топъл ден може да направим открита йога, упражнения със собствено тегло или пък да вземем участие в интензивен туризъм. Основните ползи за здравето идват при по-продължителен престой в гората, така че прекарвайте колкото може повече време там.

Намаляване на стреса

Разходката сред дървета помага за облекчаване на стреса – нещо, от което се нуждаем по-голямата част от хората днес. Нивата на стрес се намаляват дори, когато човек само се любува на природата в гората.

Стимулиране на имунната система

Растенията отделят вещество (Phytocides), чиято основна цел е да ги предпази от насекоми и заболявания. Резултатите от проучвания показват, че същото вещество може да бъде полезно и за хората. Когато човек вдишва от това вещество, тялото му реагира, като увеличава активността на белите кръвни клетки, които се борят с различните микроорганизми.

Подобряване на фокуса

Разходката в гора може да подобри и нашия фокус. Причината: времето, което прекарваме в гората, дава почивка на когнитивната част от нашия мозък.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама