"Потапяне: Тя" - визуално изследване на женствеността


"Потапяне: Тя" - визуално изследване на женствеността
Снимка: ПР

Самостоятелна изложба на Йохана Траянова. "Потапяне: Тя" - визуално изследване на женствеността, се открива на 5 март от 18 ч. в културно пространство "Бобина" Чрез фотографски мозайки от близки планове и детайли на ботанически форми авторката приканва към размисъл за многоликостта на женските състояния и същност.

Повече за проекта

Всяка мозайка от 20 детайла представлява абстрактен портрет на подбран от фотографката ботанически цвят. Вглеждайки се в деликатните контури и нюанси, Траянова се стреми към интимна перспектива, която да разкрива сложните връзки между явни и дискретни прояви на женствеността и женския опит. Фотографираните гънки, пластове и потайности, в различни ракурси и понякога дръзка аналогова обработка, предлагат палитра от усещания – между покоя и движението, близостта и дистанцията, нежността и жестокостта. Множество частици или фасети на женската идентичност, които се разпиляват и се събират отново и отново.

Медиумът на моментния филм е предпочетен поради свойството му да се видоизменя след експониране и възможността с емулсията му да се "играе". Разнообразните екпсерименти, на които Йохана Траянова подлага своите полароиди, допълнително усложняват дешифрирането на мозайките и многократно разширяват полето за интерпретация от страна на зрителя. За преживяването допринася звуковата картина, композирана за проекта от Деян Цвятков.

"Потапяне: Тя" е плод на съвместната работа на Йохана Траянова и кураторите от общността Тhe Artist at Play.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама