Позата на тялото влияе на депресията


Позата на тялото влияе на депресията
Снимка: iStock/Guliver

Промяната в позата на седене облекчава симптомите на депресия, установи ново изследване. Когато човек седи изправен на стол, изпитва повече ентусиазъм и по-малко умора, са открили учени.

Участниците в изследването, които седят изправени, докладват повече „положителна възбуда, по-ниска степен на умора, говорят с повече думи и по-малко местоимения в първо лице в сравнение с групата седяща по обичайния начин“, посочват авторите.

Местоименията в първо лице (аз, мен, ми...) са важен индикатор, защото хората, които са депресирани са склонни да се фокусират повече върху себе си. Един от признаците за намаляване на депресията е, че хората се фокусират по-малко върху себе си. В изследването участниците е трябвало да изнесат 5-минутна реч, докато седят. Някои от тях били инструктирани да седят с изправен гръб, докато правят това, други получили никакви инструкции.

Ползите от изправената стойка при седене се допълват други подобни открития, едно от които е, че тя помага за справяне с умората при хора, лишени от сън. Прегърбената стойка доказано е свързана с повече умора и по-ниски нива на енергия. Това изследване допринася към идеята за „когниция на тялото“, според която мислим не само с умовете, но и с телата си. Но то не е първото, което показва, че изправената стойка подобрява настроението. Има и свидетелства, че изправената стойка подобрява паметта.

Както пишат авторите:

Изправените участници споделят, че се чувстват по-ентусиазирани, развълнувани и силни, докато прегърбените участиници са по-уплашени, враждебни, нервни, тихи, неподвижни, пасивни, сънливи и отпуснати. Първите докладват и по-високо самочувствие и по-малко страх в сравнение с прегърбените участници.

Това е едно от първите неща, които Норбеков предлага в своята методология — изправена стойка с изпъчени гърди, с други думи, отворена и добре работеща четвърта чакра.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама