Преди Богоявление 2024: Водата става магична и сбъдва желания


Преди Богоявление 2024: Водата става магична и сбъдва желания
Снимка: iStock

На 5 януари отбелязваме Зимния Кръстовден, а също днес настъпва нощта срещу празника Водици (Богоявление) - една от най-магичните нощи в годината. В следващите няколко дни е добре да избираме осъзнато мислите си, защото ще се материализират. Да се фокусираме смело във всичко най- прекрасно и най-желано с пълна вяра в него.

Този голям български празник води началото си от дълбока древност и от Слънчевия народ. Предците ни са знаели за очистителната, лечебната, животворящата сила, както и способността на водата да помни.

Какво се прави на 5 януари

За Кръстовден:

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Какво да направите на 6 януари, Богоявление:

На следващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят.

В нощта преди Водици (Богоявление)

Прави се ритуал с мълчана вода. През деня хубаво си помислете за вашите искрени и дълбоки желания. Сега е прекрасен момент за ново начало и претворяване. Малко след залез налейте вода, от тази която обикновено ползвате, в тенджерка или дълбок съд. Излезте с водата на терасата, прозореца или двора. Останете в тишина, хванали съда с две ръце. Отпуснете се и постойте така поне 5 минути. Поздравявайте я и й кажете името си НА ГЛАС - тя вече ви познава. Оставете я за няколко часа под небето да се "измълчи" и пречисти. Преди полунощ излезте при нея и хванете хубаво съда, свързвайки се със своята вода. Помислете за най-голямото си желание, чието сбъдване ще донесе нова Сила и Радост. Не бързайте.

Заявете волята си ясно и категорично. Наричайте, не молите. Огледайте се във водата. Вижте вече сътворено в детайли. Къде сте? Кой сезон е? С кого сте?... И цялата радост във вас.

Завършвате на глас "Реченото ми да бъде сторено!" Покривате водата с бяла кърпа и оставяте да преспи на вън.

Какво да направите на 6 януари:

Първото, което трябва да направите, е да отидете при водата си. Измийте си очите и с много любов отпийте от нея. Направете го няколко пъти, като усещате своя дар с цялата си душа. Благодарете й! Приберете я и пийте през деня от нея. Тя е силна колкото е вярата, която е вложена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама