Преди отново да посегнете към алкохола, прочетете това


Преди отново да посегнете към алкохола, прочетете това
Снимка: iStock

Приемът на алкохол, дори в умерени количества, увеличава риска от рак, според ново изследване, базирано на нов метод. Степента на риска зависи от редица фактори, един от които е генетиката. И така, старото извинение — „в малки количества нищо няма да ми стане" — тук вече не важи.

Малцина биха оспорили факта, че злоупотребата с алкохола е вредна за здравето – най-малкото вероятността от появата на определени ракови заболявания се увеличава. Открай време обаче съществува дебат дали и периодичната консумация не вреди (в сравнение с хората, които въобще не пият). Алтернативна теория предлага т.нар. u-образна графика за редица рискове за здравето, като според нея умерените пиячи са изложени на най-нисък риск както спрямо злоупотребяващите, така и спрямо въздържащите се.

През годините са проведени редица проучвания по темата и резултатите в повечето от тях си противоречат. Това отчасти се дължи на факта, че върху здравето ни влияят множество други фактори. Хората, които не пият алкохол, не са произволна извадка от популацията и често се различават от умерените пиячи по начини, които вероятно се отразяват на риска от развиването на различни заболявания. Д-р Пек Кей Им от Oxford Population Health, съавтор на проучването, решава да анализира конкретна група въздържатели с минимален брой фактори, влияещи на здравето им.

Като цяло въздържателите са изложени на 14% по-нисък риск от развиването на рак, както и на 31% по-нисък риск от развиването на конкретни ракови заболявания, които по-стари проучвания асоциират с алкохола (например на дебелото черво, хранопровода и черния дроб). Повечето хора не пият поради религиозни съображения или защото някой техен близък човек има проблеми с пристрастяването. Включването на тази част от популацията в проучванията (особено онези, които някога са имали проблем с пиенето) може да повлияе на сравненията. Ето защо екипът решава да потърси хора от Китай, които имат генетична нетолерантност към алкохола, тъй като според тях те ще се различават по-малко от общата популация по отношение на фактори, като например начин на хранене.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама