Преображение Господне: Тази нощ небето се отваря, за да сбъдне молитвите ви


Преображение Господне: Тази нощ небето се отваря, за да сбъдне молитвите ви
Снимка: iStock

На 6-ти август Православната църка почита един от най-големите християнски празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания - според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. За да укрепи вярата на учениците си, Христос заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Вижте още: Най-силната притча за надеждата

Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте".

На 6 август в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название "Начатки овощей", а в Българската православна църква – "Освещаване на гроздето".

Празникът се почита в България още от древността. Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – започва да върви към есента и студа.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Това е ден, в който е хубаво да се замислите за всичките си пороци и лоши неща, които сте извършили или помислили и да се опитате да се "преобразите".

Освен това според поверието, в полунощ на 5-ти срещу 6-ти август небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден и в този миг се помоли, то молбата му ще се изпълни.

Вижте още: Ако преминавате през труден момент в живота ви, прочетете тази притча

Друго народно поверие гласи, че ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Някога на този ден момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби

Празникът се пада по време на Богородичния пост, но на този ден се позволява разрешена риба на трапезата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама