Първата гребна експедиция от Антарктида с участието на българин с 6 рекорда на Гинес


Първата гребна експедиция от Антарктида с участието на българин с 6 рекорда на Гинес
Снимка: Site Ground

Първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан завърши успешно на 17 януари, 2023г., и донесе шест рекорда на Гинес. Ето какви са:

1. Първа гребна експедиция от Антарктида;

2. Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север;

3. Първа гребна експедиция в Шотландско Море;

4. Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция;

5. Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан;

6. Най-бърза полярна гребна експедиция;

Експедицията се проведе под флага на реномирания "Изследователски Клуб" ("The Explorers Club"), основан през 1904 г., и под чиито флагове са се провели първите експедиции до Южния и Северния Полюс, Еверест, Луната и други.

Лидер на експедицията беше исландецът Фиан Пол – той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, след настоящата експедиция броят им надвишава 40. Фиан споделя: "Това беше най-трудната експедиция, която съм организирал, логистично и като метеорологични условия. Все още имам болки в ръцете си".

България имаше свой представител в експедицията – Стефан Иванов, банкер и приключенец, който през 2020 г., заедно със своя син Максим, прекосява Атлантика с гребна лодка. Стефан споделя за своя нов опит в арктическата експедиция: "Тази гребна експедиция в Южния ледовит океан ме изведе най-далеч от зоната ми на комфорт, но пък ми донесе безкрайно удовлетворение. Борихме се с поривисти ветрове, огромни вълни, пронизващ студ и влага. За сметка на това обаче бяхме като в ледена приказка - заобиколени от айсберги и от време на време посещавани от китове, пингвини, тюлени и албатроси. Осъзнахме за пореден път колко наложително е всички да се включим в опазването на екологичния баланс на планетата".

Останалите членове на експедицията бяха Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ – все опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели.

Една от основните цели на експедицията е да подпомогне за обявяването на нови защитени зони от над 4,000,000 км2 в Южния океан. Имайки предвид, че над 90% от големите риби в океаните са вече унищожени, организаторите призовават всеки, който желае да даде своя глас в специалната петиция: change.org/SouthernOcean.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама