Реките на София 2023 преобразява Перловска река в Южен парк


Реките на София 2023 преобразява Перловска река в Южен парк
Снимка: ПР

Четвъртото издание на фестивала „Реките на София“ ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Така фестивалът поставя на фокус към едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

“Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние.”, сподели Мартин Янков, основател на фондация “Колективът”, която реализира събитието.

В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще видим таланти като етно група 4ЕТНО, многоликия артист Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино насред горските звуци. През трите дни на фестивала малки и големи ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките.

Реките на София 2022

Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на „Реките на София“ и първият национален форум "Placemaking Connected: Bulgaria", който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама