Рекорд: Алпинистка покори 14-те най-високи върхове за 92 дни (ВИДЕО)


Рекорд: Алпинистка покори 14-те най-високи върхове за 92 дни (ВИДЕО)
Снимка: Стоп кадър

Норвежка алпинистка Кристин Харила и нейният водач шерп от Непал поставиха нов рекорд, като изкачиха 14-те най-високи върхове в света за 92 дни, съобщи АП, позовавайки се на пакистанска служба по алпинизъм.

Кристин и шерпът Тенджен изкачиха върха К2 в планината Каракорум на китайско-пакистанската граница, считан за един от най-опасните за изкачване. Всички 14 върхове, които двамата покориха, са високи над 8000 метра, каза Карар Хайдри, секретар на Пакистанския алпийски клуб.

Вижте още: Впечатляващо: Мъж обиколи света, без да лети със самолет (ВИДЕО)

Предишният рекордьор – роденият в Непал британски гражданин Нирмал Пурджа, изкачи 14-те върха за 189 дни през 2019 г.

K2 е един от най-смъртоносните върхове за алпинистите – повечето катерачи умират при спускането си, когато и най-дребната грешка може да предизвика лавина. Едва няколкостотин алпинисти са изкачили върха успешно. K2 е вторият по височина връх след Еверест, на неговото изкачване и слизане се считат за много по-предизвикателни. Пакистанските военни често организират спасителни операции за откриването на загубили се планинари.

Вижте още: Медуза разкри тайните на вечния живот

Харила и Тенджен изкачиха връх Еверест през май, а в неделя двамата покориха и Броуд пик.

Кристин Харила се опита да подобри рекорда и да изкачи всичките 14 най-високи върхове за първи път през 2022 г., но покори само 12 от тях, след като китайските власти ограничиха достъпа на чуждестранни алпинисти по време на пандемията от COVID-19.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама