Робот помага на учените в борбата с жегата в САЩ


Робот помага на учените в борбата с жегата в САЩ
Снимка: iStock

Какво се случва в човешкото тяло при топлинен удар? И как можем да се предпазим в условията на затоплящата се планета? За да отговорят на тези въпроси, изследователи от югозападната част на САЩ работят с робот, който диша, трепери и се изпотява, предаде АФП.

Въпреки температурата на въздуха от 47 градуса по Целзий, Анди може да остане под убийственото слънце на Финикс часове наред. Неговата издръжливост вдъхновява учените, които отговарят за разходките на открито из кампуса на университета на щата Аризона на този уникален хуманоид.

Вижте още: Юли 2023 е най-горещият в историята

"Той е първият в света, който може редовно да бъде изнасян навън, за да се измери количеството топлина, което получава от околната среда", обяснява професорът по машинно инженерство Конрад Рикачевски пред AФП. Това е "много реалистичен начин за измерване (...) на човешките реакции към екстремни климатични условия".

Обикновеният външен вид на Анди крие множество технологии, сред които и мрежа от свързани сензори за измерване на топлината, отделяна в тялото.

Освен това разполага с вътрешна система за охлаждане и с пори, които му позволяват да диша и да отделя пот. Всичко това се управлява от 35 независими топлинни зони, за да може потта да се разпределя равномерно. Подобно на хората, роботът се изпотява повече на гърба си, отколкото в предмишниците.

Досега имаше едва десетина манекена от този тип, но нито един от тях не може да се появява на открито. Те се използват предимно от производителите на спортна екипировка за тестване на продуктите им, отбелязва АФП.

Учените смятат, че Анди ще даде възможност за по-добро разбиране на хипертермията - болестта на 21-ви век, която заплашва все по-голяма част от световното население заради глобалното затопляне.

По очевидни етични причини "никой не изследва повишаването на телесната температура при топлинен удар", отбелязва Конрад Рикачевски.

С Aнди това вече е възможно в реални условия.

Придружаван от мобилна метеорологична станция, която измерва топлината, отразена от сградите наоколо, роботът прави първите си стъпки навън в разгара на историческите жеги, обхванали и Финикс.

Главният град на щата Аризона в момента преживява най-продължителната гореща вълна.

Този пустинен метрополис в югозападната част на САЩ е идеална лаборатория за подготовка за климата, който ни очаква.

"Ако бъдещето на Париж прилича на днешния Финикс, можем да научим много за начина на проектиране на сградите", казва Рикачевски. "Как можем да ги променим? Какво да обличаме? Как можем да променим поведението си и да го адаптираме към температури от този порядък?".

Анди също така може многократно да бъде препрограмиран. Изследователският екип е в състояние да "създаде цифрови близнаци на манекена, за да изследва различни сегменти от населението", обяснява Дженифър Ванос, климатолог, участващ в проекта.

Младежи, спортисти, хора със затлъстяване или с влошено здраве... Учените могат да симулират механизмите на терморегулация, характерни за всеки един - например, колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко се поти.

За разлика от простосмъртните, Анди може да оцелее и в горещините, без да пролее и капка пот, особено в ситуации, в които тя не е важен фактор, отбелязва АФП.

Как се справяте с горещия вятър и влагата в жегата и какви дрехи носите? Учените ще тестват робота на всякакви терени и при най-различни ситуации.

Изследванията им ще бъдат полезни за проектирането на устойчиви на топлина облекла, за преосмисляне на градското планиране и за защита на най-уязвимите хора.

Във Финикс, където всяко лято се откриват десетки пунктове в помощ на бездомните, откритията биха могли да са от полза на социалните работници.

"Колко време трябва да остане човек в центъра, за да спадне температурата му до безопасно ниво? Можем да отговорим на този въпрос с помощта на Анди", казва ентусиазирано Ванос.

Екипът мечтае също да разработи евтини сензори, които да се използват на строителните обекти, за да се регулира работното време в зависимост от действителната топлина на обекта и здравето на персонала. Сега работното време често се ограничава само от общите метеорологични условия, казва Рикачевски пред АФП.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама