Как да предпазим бебето в големите жеги


Как да предпазим бебето в големите жеги
Снимка: Istock

Цяла година чакаме да дойде лятото, за да може да седим максимално дълго навън. Да мечтаем за летни жеги през зимата е безопасно, но какво става, когато те наистина настъпят и застрашат здравето ни? Да, ние сме възрастни хора и разпознаваме симптомите на тялото си, които алармират, че трябва да потърсим сянка и хлад. Истината е, че горещините са най-опасни за бебетата, които нямат добре развита терморегулация и при тях претоплянето може да стане много бързо.

Вижте още: 5 знака, че сте поучили топлинен удар

Днес ви даваме няколко съвета как да предпазите бебето си в жегите.

Американската академия по педиатрия (AAP) казва, че децата и бебетата могат и трябва да бъдат навън, когато времето не представлява значителен риск за здравето им, което означава температура под 32,5 градуса навън.

Когато планирате дейности през деня, трябва да ограничите излагането на слънце възможно най-много между часовете от 12 сутринта до 16 часа, когато слънцето е най-силно.

Това правило е особено важно за кърмачета, които имат намалени способни да се потят (естественият начин на тялото да поддържа ниска вътрешна температура).

Уверете се, че бебето поема достатъчно течности (кърма или адаптирано мляко, както и вода.

Ако все още не сте сигурни за безопасността на вашето бебе в жегата, послушайте интуицията си. Ако вие се чувствате твърде горещо, изпотени или неудобно, то за вашето бебе дискомфортът е още по-голям.

Избягвайте да покривате количката или столчето за кола с одеяло за защита от слънцето – дори тези, направени от дишащи тъкани – тъй като те могат да създадат риск от задушаване и да увеличат шанса за прегряване на бебето поради лоша циркулация на въздуха.

В горещите дни следвайте тези съвети за обличане на бебето в жегата:

Изберете леки и светли дрехи. Ако не можете да избегнете прякото излагане на слънце и детето ви е по-малко от 6 месеца, облечете го в леки дълги панталони и блуза с дълги ръкави. За бебета и малки деца над 6 месеца са най-добри леки шорти и тениски от дишаща материя като памук.

Какъв слънцезащитен крем може да ползвате за бебето си?

Нанесете малко количество слънцезащитен крем от 30 до 50 фактор върху откритите зони, като лицето (нос, бузи и уши), както и на ръцете и краката

Използвате безопасни за бебета и малки деца слънцезащитни продукти, съдържащи цинков оксид и титанов диоксид, които блокират UV лъчите.

Нанесете слънцезащитния крем 30 минути преди детето да се изложи на слънце, за да може да се активират съставките му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама