5 знака, че сте получили топлинен удар


5 знака, че сте получили топлинен удар
Снимка: iStock

Високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата. Разбира се, дори и малките деца знаят, че трябва да избягват излизането навън в най-горещата част на деня – между 12 и 16 часа.

При интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Но кои са знаците на топлинния удар и какво трябва да правите?

Вижте още: 4 супер ползи от морската вода

Пулсиращо главоболие

Един от първите признаци на слънчев удар е появата на пулсиращо главоболие. Ако чувствате пулсиране в областта на слепоочието или челото, това може да е предупредителен знак, че сте стояли на слънце твърде дълго време.

По най-бързия начин поставете студена кърпа на челото си или разтрийте кубче лед в областта на слепоочието си. Пийте повече вода.

Гадене или повръщане

Чувството за гадене или повръщане може да е индикация за слънчев удар. Известно е, че ултравиолетовата радиация е токсична. Една от първите реакции на организма към токсините е да се опита да ги отстрани чрез повръщане.

Гореща, суха кожа

При топлинен удар се нарушава температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава.

Вижте още: От "Спешна помощ" съветват какво да правим в големите жеги

Обърканост, дезориентация

Хората със слънчев удар могат да бъдат объркани и дезориентирани, може да имат залитаща походка, неясен говор.

Загуба на съзнание

Загубата на съзнание е най-тежкият признак на слънчев удар. Може да настъпи краткотрайна загуба на съзнанието (припадък) или по-продължително състояние на безсъзнание.

Ето защо е важно още при първите признаци на слънчев удар да се вземат мерки – преместете се на закрито и прохладно място и започнете да пиете вода. Поставете студени кърпи на главата си, под мишниците, около слабините, вземете душ или вана. Седнете или легнете като повдигнете краката си нагоре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама