Рождество Богородично на 8 септември 2023: Поверия и традиции


Рождество Богородично на 8 септември 2023: Поверия и традиции
Снимка: Gettyimages

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква, който по традиция честваме на 8 септември.

Вижте още: Молитва към ангела-хранител

Според общоприетото предание, към което се придържат и православните и католиците, Дева Мария е родена в къщата на Йоаким и Анна, която е била в североизточната част на Йерусалим, но точното местоположение се тълкува по различен начин спрямо православните и католиците. Тези места са раздалечени едно от друго с около 70 метра. Православните християни са построили манастир, посветен на Св. Анна на първия етаж в църквата „Рождество Богородично“, а под манастира има пещера, според преданието, част от къщата на Йоаким и Анна. Католиците пък построили базилика, посветена на Св. Анна, където също има подземие.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат събори из цяла България. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама