Голяма Богородица 2023: Поверия и обичаи


Голяма Богородица 2023: Поверия и обичаи
Снимка: iStock

Утре, 15 август, честваме най-големия християнски празник през лятото - Успение Богородично, който символизира края на земния живот на Света Богородица. Това е денят, в който се почита Светата Майка- покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според Светото писание на този ден Божията майка, на 64-годишна възраст, умира и отива при сина си. Нейната смърт била лека, подобно на заспиване, заради което се казва и "успение" - заспиване.

Какви са поверията и обичаите?

На Успение Богородично християните задължително ходят на църква. В миналото на този празник са се освещавали семената и пшеничните класове от новата реколта. В църквата трябва да запалите свещ за всички свои роднини, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, особено на децата. На този ден се палят свещи и за починалите близки. Жените носят дарове в църквата – обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Вижте още: Притча, която ще ви даде отговор защо трябва да "носим кръста си"

Света Богородица е закрилница на майките, бременните жени, децата и семейното огнище. Затова на този ден молитви към нея отправят жени, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси изцеление или решение на житейските си проблеми.

По традиция на Голяма Богородица на трапезата трябва да присъства празнична питка, приготвена от осветено брашно, варено жито, царевица и пилешко месо. Задължително е на този ден да се консумира диня и грозде.

На този ден не трябва да се носят стари или неудобни обувки. В противен случай бъдещият ви живот ще бъде изпълнен с различни трудности и проблеми.

Вижте още: 9 черти, които наследявате само от единия родител

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама