С какво са полезни споровете


С какво са полезни споровете
Снимка: iStock

Понякога споровете може да донесат полза. Да, може да ви звучи странно, но от тях може да извлечем много важни неща. Ето какви са те:

Ще се научиш да уважаваш другите

Ако си в конфликт, не просто трябва да защитиш мнението си, но също така трябва да  изслушаш отсрещната страна. Слушането изисква самоконтрол.  Едно е да уважиш мнението на другия и да държиш на своето, и съвсем различно е да го пренебрегнеш.

Никой не обича мъже, които не мога да изслушват и искат всичко да стане по тяхната.

Начин да защитиш позицията си и да покажем характер

Важно е, когато не си съгласен с това, което мисли нежната ти половинка, да го казваш на глас. Ако винаги  премълчаваш  и оставяш нещата да станат както тя иска, това показва безхарактерност и много скоро вече може да не си й интересен. 

Конфликтът е една идеална възможност да се научиш да защитаваш своите позиции и да вербализираш нуждите си.

Спорът създава по-добри взаимоотношения

Когато се включиш в конфликт, така ще научиш какво мислят другите, какви са техните гледни точки и стила им на общуване. Тези неща ще ти помогнат да бъдеш по-ефективен в своите  взаимоотношения както с половинката, така и с останалите хора.

Хубаво е да не си прекалено краен, когато защитаваш позицията си, но и да не се оставяш да бъдеш победен.

Спорът ще те отличи от другите

Хора много, характери всякакви, важното е да си уникален, а не да подражаваш на някой. Можеш да научиш много за себе си чрез различията, които ще имаш с другите хора, участващи в спора. Да се диференцираш и да покажеш, че ти си различен, както е различно и твоето мнение.

ВАЖНИ УРОЦИ, КОИТО НЯМА ДА НАУЧИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Опознаваш себе си

Едно много положително качество на споровете е, че благодарение на тях може да научиш много  за себе си.  Ще се изненадаш колко силен или колко слаб може да те направи една такава ситуация. Но независимо дали накрая ще отстъпиш или  ще накараш другия да се предаде, при всички случаи трябва да си определиш някакви граници, преди спорът да се е превърнал в скандал.

Контрол върху емоциите

По време на спор е хубаво да запазиш спокойствие, да поемеш дълбоко дъх и да мислиш трезво. Не бъди прекалено емоционален. Същност самата създала се ситуация ще ти помогне да контролираш чувствата и емоциите. Ще се научиш да защитаваш мнението си с възможно най-малко думи, но такива, че да убедиш останалите в своята правдоподобност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама