С творба на български художник музеите на Ватикана отбелязват юбилей


С творба на български художник музеите на Ватикана отбелязват юбилей
Снимка: iStock

Юбилейна експозиция бе открита във Ватиканските музеи от десет подбрани творби от Колекцията за модерно и съвременно изкуство на престижния най-стар музей във света, съобщи българското посолство във Ватикана.

През 1973 г. папа Павел VI кани известни и утвърдени художници и артисти със заявката, че връзката между Църквата и изкуството никога не е спирала и обявява началото на създаване на Колекция за модерно и съвременно изкуство.

Малко по-късно Иван Вукадинов има изложена творбата Чили в галерия Маргутина в Рим. Монс. Маки, личният секретар на папа Павел VI, прави официална заявка от името на папата за откупуване на творбата. Художникът Иван Вукадинов приема, но българското правителство забранява. За да възпрепятства евентуално дарение от артиста на Ватиканските музеи, я обявява за художествена ценност от национално значение.

Вижте още: Това е най-добрият ресторант в света за 2023 (ВИДЕО)

Преди две години художникът Иван Вукадинов споделя с приятели желание да изпрати евентуално потърсената от Ватикана преди 50 години творба. Оказва се обаче, че към днешна дата Ватиканките музеи, които годишно посрещат над 6 милиона посетители, имат строг режим на приемане на нови творби в колекциите си и не се приемат творби на живи автори. Българското посолство във Ватикана проведе преговори и след едногодишни преписки и съдействието на близки на художника и на министерство на културата и на външните работи картината на Иван Вукадинов бе предадена официално на Ватиканските музеи.

Снимка: Богдан Паташев

Днес Иван Вукадинов бе един от десетте автори избрани да представят в Юбилейната експозиция историята на Колекцията за модерно и съвременно изкуство на Ватиканските музеи пред света.

Вижте още: Изригване на вулкан в Тонга счупи рекордите за експлозивност (СНИМКА)

Картината на Иван Вукадинов, изработена с античната техника енкаустика, е разположена в музея за египетско изкуство на Ватиканските музеи.

Днес, 23 юни, папа Франциск ще посрещне в Сикстинската капела около 100 съвременни художници, дошли от цял свят специално за събитието.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама