Сбогом на наднорменото тегло: Учени разработиха революционно хапче


Сбогом на наднорменото тегло: Учени разработиха революционно хапче
Снимка: iStock

Екип от американски учени създаде ново лекарство в борбата със затлъстяването - вибриращи таблетки, приемани преди хранене. Изследванията показват, че тази таблетка - vibrations (VIBES) или вибриращ ядлив биоелектрически стимулатор - създава усещане за ситост и намалява количеството изядена храна, пише The Guardian.

Вижте още: Учени: Полезен ли е шоколадът за нашето здраве?

В първата фаза на клиничните изпитвания беше установено, че само след 30 минути активност тази таблетка намалява количеството храна, погълната от прасетата с до 40 процента.

Лекарствата със своите вибрации активират рецепторите в стомаха и така той започва да изпраща сигнали до хипоталамуса, част от мозъка, увеличавайки количеството хормони, които създават усещане за ситост и намаляват чувството на глад.

Представихме си Vibes като хапче, което човек ще вземе на сравнително празен стомах 20 или 30 минути преди очакваното хранене, за да предизвика ранно засищане“, пише екипът.

Ако се окаже ефективен при хора, производството на лекарството ще струва между около 1 долар на хапче, поради което може да е по-добро решение от съществуващите в момента лекарства като семиглутид, за които поне за едно трябва да се отделят 100 евро на месец.

Вижте още: Ето защо много жени забременяват по време на новогодишните празници

Вибрациите на лекарството започват, когато стомашната киселина разтвори мембраната в таблета.

Според учените това е неинвазивен метод за борба със затлъстяването, а остатъците от хапчето напускат тялото като всеки отпадък.

Вибриращата таблетка е с размерите на стандартна мултивитаминова таблетка, оборудвана с вибриращ мотор, който е безопасен за поглъщане и се захранва от малка батерия от сребърен оксид. Веднага след като таблетката достигне стомаха, стомашната киселина разтваря външния й слой, затваряйки електронната верига и започва да вибрира.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама