Дори не сте подозирали, че смартфонът може да ви причини това


Дори не сте подозирали, че смартфонът може да ви причини това
Снимка: iStock/Guliver

Медицинско издание докладва за две жени, изпитали „преходна слепота“, след като са проверявали смартфоните си в тъмното. В продължение на няколко месеца и двете са преживели загуба на зрението, продължаваща до 15 минути на вечер. Група специалисти от Лондон установяват, че странният феномен се дължи на навика им да проверяват телефона си с едно отворено око в тъмното.

Двете жени, на 22 и 40 години, претърпяват поредица от неубедителни медицински изследвания като ЯМР и сърдечно-съдови изследвания. Накрая се установява, че са проверявали телефоните си по точно един и същи начин: лежейки на една страна, отваряйки окото към тавана, и оставяйки затворено това към възглавницата. Няколко минути по-късно, те преживяват временна загуба на зрението с активното око и така по два-три пъти седмично, докато не учестило до всяка вечер.

Плант и колегите му смятат, че слепотата в „окото на телефона“ е причинена от неравномерното привикване със светлината между него и „окото на възглавницата“. Когато светлината попадне върху ретината, тя кара пръчковидните фоторецепторни клетки вътре да променят формата си. Това позволява светлинният сигнал да се преобразува в електрически импулси, които се предават на мозъка по нервните влакна.

— Ретината е удивителна, защото може да се адаптира към различни нива на осветеност, вероятно по-добре от всяка камера — казва Плант — Може да намалява чувствителността си, така че когато си на плаж или сред ярък сняг, да може отново да виждаш сравнително добре.

Целият този процес може да отнеме 40 минути, за да може след излагане на ярка светлина отново да виждаш в тъмното.

И така, какво се случва, когато едното око е адаптирано към доста ярка светлина, взирайки се в екрана на смартфона, а другото – към тъмнината? Едно дребно нещо, известно като диференциално избелване на фотопигмента, което на практика кара окото на телефона да се усеща като ослепяло.

Когато едното око е изложено на ярка светлина, а другото – на пълен мрак, това би могло на попречи на способността им да се калибрират, когато са отворени едновременно.

Тази форма на временна слепота е безобидна, но разбира се, може да се избегне, ако отваряш и двете очи, когато проверяваш телефона си.

Два случая не са достатъчни, за да се докаже тази удивителна хипотеза, и не е ясно колко от потребителите на смартфон биха преживели същия феномен. Но до тогава е добре да щадиш очите си като използваш и двете едновременно. Но ако преживееш временна слепота в едното око, това може да се дължи на мини инсулт и следва незабавно да потърсиш лекар.

Най-добре е, разбира се, изобщо да не провяряваш телефона си в леглото, защото дори временната слепота да не те притеснява, отдавна е известно, че вторачването в смартфона преди лягане вреди на здравето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама