Зависимостта към телефона руши връзката ни с децата


Зависимостта към телефона руши връзката ни с децата
Снимка: iStock

Ако притежавате смартфон, то най-вероятно го обичате и трудно бихте си представили живота без него. Правите снимки на децата си, поддържате връзка с приятелите и семейството си, четете новините и изпращате съобщения на съпруга си да вземе мляко. Вероятно никога не е на повече от една ръка разстояние, а в много случаи и изглежда като естествено продължение на ръката ви. И това е напълно нормално.

Но въпреки привързаността ви към телефона, вероятно се чувствате виновни, че го използвате твърде много около децата си. Чувате експерти да прогнозират края на живата човешката връзка, благодарение на смартфоните и определено не искате да сте от родителите, които вечеряйки играят игри на телефона. И макар науката още да не е доказала нищо, то на всички ни е ясно, че днешните родители са доста по-разсеяни от предишното поколение.

И така, как можем да възприемем модерното технологично родителство, като същевременно останем отговорни родители, които не са твърде пристрастени към своите малки устройства? Всичко е в това да поемете контрола над телефона си, вместо да го оставяте да ви контролира.

Едно от предимствата на съвременните технологии е, че можете да сте на училищен концерт и да отговаряте на важни имейли едновременно. Но ползата се губи, ако сте толкова разсеяни от работата, че пропуснете участието на детето си, нали? Затова е време да си наложите сами граници и часови диапазони, в които да не използвате телефона си.

Често се караме на децата си, че прекарват твърде много време пред телевизора или таблета, без да си даваме сметка, че докато те го правят, ние също „скролваме” безцелно из някоя социална мрежа. Бъдете пример за подражание. Децата може да не могат да разберат, че отговаряте на съобщение или търсите подарък за рожден ден, но ще разберат, че вниманието ви не е насочено към тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама