Строят екоград БЕЗ автомобили и улици (ВИДЕО)


Строят екоград БЕЗ автомобили и улици (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол, обяви стартирането на екоград "с нула автомобили, нула улици и нула въглеродни емисии" в рамките на своята програма за футуристично мега развитие NEOM.

Проектът NEOM е на стойност 500 милиарда долара и трябва да изгради населено място от нулата по живописното крайбрежие на Червено море в кралството.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман разкри плановете на град, наречен "ЛИНИЯТА", в презентация, излъчена по държавната телевизия. Това ще е "град с милион жители с дължина 170 километра (105 мили), който съхранява 95 процента от природата в рамките на NEOM, с нула автомобили, нула улици и нула въглеродни емисии", каза той.

"Трябва да трансформираме концепцията за конвенционален град във футуристичен", добави лидерът на водещата икономика на арабския свят, редовно класирана сред най-замърсяващите държави в света.

Принц Мохамед показа компютърно генерирани изображения на "ЛИНИЯТА", както и пейзажи на девствени пустини и сини морета.

Градът ще има услуги като училища, здравни центрове и зелени площи, както и високоскоростен обществен транспорт, като пътуването не се очаква да отнеме повече от 20 минути от която и да е точка в рамките му.

Изкуственият интелект ще играе ключова роля в града, се казва в изявлението и се добавя, че "той ще се захранва от 100 процента чиста енергия - без замърсяване, осигуряваща по-здравословна и по-устойчива среда за жителите".

Изграждането на града ще започне през първото тримесечие на тази година, с финансиране от публичния инвестиционен фонд - основният инструмент, чрез който кралството диверсифицира икономиката си отвъд петрола.

Проектът предвижда да създаде 380 000 работни места и да допринесе със 180 милиарда риала (48 милиарда долара) за БВП на кралството до 2030 г.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама