Създадоха музикален инструмент за незрящи и глухи деца (ВИДЕО)


Създадоха музикален инструмент за незрящи и глухи деца (ВИДЕО)
Снимка: ПР

"Музико" е музикален инструмент, създаден основно за деца с увреждания. Публичното представяне ще е на 26 ноември в "Музейко", с изпълнение на песента "Камбаните" на група P.I.F.. Събитието е със свободен вход и с предварително записване.

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова. "Създадох "Музико" като музикалния приятел на децата. Идеята да бъде използван от деца с увреждания не е моя. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата "Изкуство с увреждания". Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист", разказва тя.

"Музико" е приятелят, който е седнал с тях на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина. Той е този, който ще покани и трети, с когото заедно да се забавляват, да се учат и да си помагат. "Музико" превръща децата в магьосници, защото те могат да свирят без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук; ритъм и звук от светлина и цвят, но най-важни са именно децата, защото техните движения задействат магията", допълва Полина Герасимова.

Предстои да бъдат изработени още два подобрени инструмента, които ще се дарят на съответните училища за деца с увреждания. Създателите на инструмента планират да споделят разработката си със свободен достъп. Екипът ще продължи да работи с някои деца, с които заедно ще проследят развитието на музикалното им възприятие, използвайки "Музико". 

Как се свири на "Музико"?

Всяко дете може да свири с минимални движения на пиано или барабани, или създавайки ритъм. При незрящите деца това обичайно става с допир, докато при глухите деца водеща е вибрацията. Чрез инфрачервените сензори "Музико" обаче засича движенията на ръцете, когато са поставени на съответното място. По този начин се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина. 

След създаване на първата демоверсия на инструмента са организирани две срещи в училища за деца с увредено зрение и слух и резултатите се оказват повече от добри. "Музико" предполага напълно интуитивен подход. Решението да бъде подменена вибрацията с ритмична светлина и съответен цвят е атрактивен и лесен начин за деца с увреден слух да се учат на ритъм и да свирят мелодии, запомняйки цветовите комбинации.

След първите опити става ясно още, че липсата на натиск, би дала възможност и на деца с не толкова тежка форма на церебрална парализа, да използват "Музико", както и на деца в аутистичния спектър. Към "Музико" има и специално разработен за него електронен метроном. 

Как е създаден "Музико"?

Проектът започва преди две години, когато Полина Герасимова създава идеята и първия прототип, който всъщност е бил просто иновативен музикален инструмент за деца. По същото време, като част от друга нейна изложба, наречена "Изкуство с увреждания" (адаптирана на Брайл), тя провежда няколко уъркшопа с деца, част от които са с увреждания. Тогава за пръв път представя готовия прототип и се оказва, че той може да бъде използван от всички.

Основен приоритет става идеята как "Музико" да прескочи забавната част и да служи за обучение. Днес той вече е музикален инструмент, който би помогнал на дете с увреждане по забавен и атрактивен начин да направи първата крачка към музиката, да пробва без никакви усилия и знания какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъма и как се създава мелодия. 

Идеята, дизайна и архитектурното проектиране са изцяло на Полина Герасимова. За разработката на инструмента съществена роля има работата на инж. Ивайло Миленков, който създава хардуер и софтуер. Друга част от работата е на Виктор Герасимов, който сглобява и прави цялата инсталация и лед осветление. На Иван Велков (член на група P.I.F.) се дължи всичко, свързано с музикалността на инструмента. Към екипа се включват още Мартин Профиров от група P.I.F., Ваня Герасимова, Иван Москов. За прототипа са използвани теми, писани от Димо Стоянов (P.I.F.). 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама