Създадоха първата кукла Барби със синдром на Даун (ВИДЕО)


Създадоха първата кукла Барби със синдром на Даун (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Американската компания за играчки Mattel представи първата си кукла Барби, която представлява човек със Синдрома на Даун, предаде "Асошиейтед прес".

Mattel си сътрудничи с Националното дружество за синдрома на Даун (НДСД), за да създаде Барби и да "гарантира, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун", заявиха от компанията.

Кайла Маккеон от НДСД помага на компанията при проектирането на куклата. Вчера в телевизионното предаване "Добро утро, Америка" тя заяви, че е искала куклата да покаже възможностите на човек със синдром на Даун. "Нямам търпение да видя как моите приятели и връстници ще имат кукла, която прилича на мен", добави Маккеон.

В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със Синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение.

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората със Синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома.

Освен това Барби носи ортопедични обувки за глезените, които някои деца със Синдром на Даун използват.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията Синдромът на Даун е "най-често срещаното хромозомно състояние", диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета със Синдрома на Даун, казват от ЦКПЗ.

Новата кукла Барби, представляваща човек със синдром на Даун, е част от линията Fashionistas 2023 на Mattel, която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама