Тази притча ще промени нагласата ви за живота


Тази притча ще промени нагласата ви за живота
Снимка: iStock

Един великан живял в своя замък в любов и изобилие. Никой на света не можел да се сравнява с него ни по здраве, ни по сила, ни по богатство. Обаче, преситил се от всичко на света, великанът почувствал пустота в сърцето, разбрал безсмислието на своя живот и го обхванало тежко униние.

Веднъж сутринта той решил да се отправи на далечен път, за да намери някаква радост и утешение в живота си. Оседлал той коня и съпровождан от своите слуги потеглил на път. Странствал той дълго, но не намерил нищо, което би развеселило и озарило неговата душа.

И конниците и конете много се уморили, когато те се приближили до една нива, където в далечината се трудел някой си орач. Отстрани на пътя се възвисявали огромни дъбове с гъсти корони. Отбил великанът в сянката, за да отдъхне. Докато слугите се суетили около уморените коне, той случайно хвърлил поглед на нивата, на орача и забелязал необичайна картина: единият вол лежи на земята, другият стои в ярема, а орача- на колене в оранта с издигнати ръце непрестанно възклицава: „Благодаря Ти, благодаря Ти, хвала на Тебе, Боже!”

Не разбирайки нищо от това, което било пред очите му, великанът приближил към селянина и попитал:

-За какво ти така благодариш на Бога, приятел?

-Пукна ми единият вол,- отвърнал му орача.

-И ти за това благодариш на Бога?- попитал отново великана удивено и насмешливо.

-Да, за това.

-Нищо не разбирам,- казал великанът,- Друг би плакал и викал, би се жалвал срещу небето и земята, а ти благодариш. Обясни ми, моля те.

Въздъхнал орача, но и разказал:

-Аз съм грешен човек, затова и ме постигна беда. Бог наказва със смърт заради моите грехове, но вместо мен Той взе моят вол. Как пък аз да не Му благодаря? Освен това, в миналите години Бог ми даваше, и аз имах няколко чифта волове, и аз знаех, че това е от Него и Му благодарях. Сега е явена Неговата свята воля: от последният чифт взе единият вол, и аз мисля, че съм длъжен да Му бъда благодарен, когато Той взима, също както и когато Той дава. Слава на Него и хвала!

Удивил се великанът още повече и пита:

-Добре, но как ти смяташ сега да ореш само с един вол?

-Господ ще устрои,- отвърнал орачът и неговото лице се озарило от лека усмивка.

Великанът упрекнал самият себе си, че той, живеейки в наслаждение и изобилие, с години не се е усмихвал така, както този беден селянин, който останал в полето с един вол, но не е загубил надежда. Тогава великанът спуснал ръка в джоба, намерил няколко златни монети и ги подал на селянина.

-Ето, вземи,- казал той,- и си купи друг вол. Днес аз от тебе се научих на много.

Селянинът приел парите и радостно възкликнал:

-Не ти ли говорих, господарю, че Бог ще устрои всичко?- Той отново издигнал ръце към небето и силно повторил:- Благодаря Ти, Боже! Благодаря Ти, Боже!

Великанът се отправил по обратния път. Когато пък той стигнал у дома, то видял, че неговия замък е обхванат от пламък. И гледайки на това, той застанал на колена, издигнал ръце и възкликнал:

- Благодаря Ти, Боже! Благодаря Ти, Боже!

Неговите слуги се удивили от тази постъпка на своя господар, но той им казал:

-Не се удивявайте. Аз не бях благодарен на Господ, когато Бог ми даваше, затова сега Му благодаря двойно, когато Той взима. Сега настана за мене време на труд и усилия с вяра в Бога, а това и е единственото, което може да върне смисълът и радостта на моят живот. Не бойте се, Господ всичко ще устрои!

И великанът се предал на труд за изграждане на новият дворец. Тогава неговият дух се подигнал, в душата се прояснило, сърцето се развеселило. И привикнал великанът ден след ден да благодари на Бога за всичко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама